Banca Națională a României a fost nevoită să atragă lichiditatea din piața monetară, în contextul unei deteriorări semnificative a balanței fluxurilor de capital, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Suciu.
Potrivit precizărilor sale, intrările de capital au scăzut, în timp ce ieșirile au înregistrat o creștere importantă, ceea ce a generat presiuni asupra pieței financiare.
„În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări, a trebuit atrasă lichiditatea din piață și dobânzile au crescut. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Dan Suciu pentru AGERPRES.
Creșteri semnificative ale indicilor ROBOR
Efectele acestor mișcări de capital s-au reflectat imediat în creșterea indicilor ROBOR. Marți, ROBOR la trei luni, indicator de referință pentru creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, față de 5,90% în ședința precedentă.
Indicele la șase luni, utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 6,16%, comparativ cu 6% luni, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 6,23%, de la 6,09%. Evoluțiile indică o tendință de tensionare a pieței monetare, cu implicații directe asupra costului finanțărilor în lei pentru populație și companii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.