Războaie comerciale, Brexit, volatilitatea dolarului, incertitudini privind creșterea americană și europeană... sunt factori de care profită aurul care, de câteva luni, și-a redobândit respectul din partea investitorilor. Cea mai importantă valoare de refugiu dintre toate valorile de refugiu, metalul galben a recuperat, în șase luni, 8%, pentru ca vineri să urce la 1.358,30 dolar/uncie, cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni.
”Apetitul investitorilor pentru lingouri a explodat, practic, săptămâna aceasta de teamă că administrația americană va majora tarifele vamale impuse importurilor de produse din China, ceea ce cu singuranță va antrena o încetinire a economiei lumii”, a explicat Carlo Alberto De Casa, analist la Activ Trades.
Citește și Ce se întâmplă cu rezerva de aur a României. Decizia CCR
Venind în completare, Lukman Otunuga, expert la FXTM, a precizat că, probabil, evoluția pieței nu ar fi fost atât de aprigă, dacă nu ar fi intervenit ultimele evenimente, respectiv ”noile tensiuni din Orientul Mijlociu și speculațiile privind o iminentă scădere de către Rezerva federală americană a dobânzilor cheie”.
”Apetența pentru aur este influențată de trei elemente: teama, dolarul american și interesele reale ale Statelor Unite, care, toate trei împing prețul aurului tot mai sus și mai sus pe scara valorică”, au concluzionat analiștii băncii elvețiene UBS.