Negocierile continuă sub presiune
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică că va prelungi până pe 9 iulie termenul-limită pentru aplicarea unui tarif de 50% asupra produselor din Uniunea Europeană, după o discuție telefonică cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, scrie Bloomberg. Decizia vine la doar două zile după ce liderul de la Washington amenințase cu aplicarea noilor tarife începând cu 1 iunie, acuzând UE că tergiversează negocierile și lovește companiile americane prin reglementări și acțiuni în justiție.
Von der Leyen promite "progres rapid"
“Am avut o convorbire foarte plăcută și am fost de acord să prelungim termenul”, a declarat Trump jurnaliștilor la aeroportul Morristown, înainte de a se întoarce la Washington. La rândul său, von der Leyen a scris pe platforma X că “Europa este pregătită să avanseze rapid și decisiv în negocieri”, dar un acord solid necesită timp până pe 9 iulie – dată ce coincide cu expirarea pauzei de 90 de zile decisă anterior de Trump în aprilie.
În cadrul acestei pauze temporare, tariful inițial de 20% a fost redus la 10%. Amenințarea cu un tarif de 50% fusese lansată vineri, pe fondul frustrărilor exprimate de Trump față de lentoarea negocierilor.
Un război comercial în formare?
Oficialii europeni s-au arătat derutați de cerințele fluctuante ale liderului american. Deși Comisia Europeană a propus un acord extins care să reducă tarifele la zero pentru anumite bunuri și să elimine barierele netarifare, Trump continuă să acuze UE de practici comerciale incorecte. Noua propunere europeană, discutată vineri de comisarul Maros Sefcovic și omologul său american Jamieson Greer, include teme precum securitatea economică, investiții mutuale, achiziții strategice și cooperarea în fața provocărilor globale.
Însă vice-secretarul american al Trezoreriei, Michael Faulkender, a declarat că SUA se confruntă cu o "dublă provocare": negocierea tarifelor cu UE ca bloc, în timp ce încearcă să rezolve obstacolele netarifare prin discuții bilaterale cu statele membre.
Impact economic major
Potrivit unei analize Bloomberg Economics, tariful de 50% ar afecta bunuri în valoare de 321 miliarde de dolari, reducând PIB-ul SUA cu aproximativ 0,6% și generând o creștere a prețurilor de peste 0,3%.
Comentariile lui Trump au stimulat bursele americane, indicii futures crescând în deschiderea ședinței asiatice. Dolarul a fluctuat după scăderea înregistrată vineri, când atinsese cel mai scăzut nivel din decembrie 2023.
Un mesaj mixt privind producția internă
Într-o declarație separată, Trump a lăsat de înțeles că nu dorește reindustrializarea în masă a sectorului textil: “Nu ne interesează să producem pantofi sport și tricouri, ci echipamente militare.” A menționat însă că obiectivul administrației este relocalizarea producției de tehnologie avansată – cipuri, computere și inteligență artificială – pe teritoriul SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.