Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o scădere în luna ianuarie, coborând cu 5,5 puncte până la nivelul de 52,1 puncte. Această diminuare a fost determinată în principal de o scădere a componentei de anticipații a indicatorului.
Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni (februarie 2025) a înregistrat o descreștere față de perioada precedentă, stabilindu-se la o valoare medie de 5,57%, cea mai redusă valoare în ultimele 20 de luni. Cu toate acestea, doar 65% dintre participanți prevăd o scădere a ratei inflației în următorul an.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 70% dintre participanți prognozează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul anticipează o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0030 lei pentru un euro, iar pentru următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0416 lei pentru un euro.
Piaţa imobiliară, deficitul şi datoria publică
În ceea ce privește tendința prețurilor imobiliare în orașe, aproximativ jumătate dintre cei intervievați, adică 48%, prevăd o stabilizare în următoarele 12 luni. În plus, 70% dintre respondenți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 26% cred că sunt evaluate corect.
Prognoza pentru deficitul bugetar al statului în anul 2024 se situează la 5,1% (valoarea medie a previziunilor), iar anticipările referitoare la creșterea economică sunt de 2,9%. Datoria publică, exprimată ca procent din PIB, este așteptată să crească la 53% în următoarele 12 luni.
“Uitându-ne la sondajul privind riscurile în următorii doi ani, probabil riscul geopolitic în țările din Europa Centrală și de Est nu este corect evaluat de către piețe, putându-se întâmplă corecții funcție de evoluția războiului din Ucraina. De asemenea, în cazul României, incertitudinea fiscală ridicată precum și anticipațiile de majoare a fiscalității în condițiile unui defict bugetar ridicat, va avea impact negativ asupra încrederii în economie în următoarele 12 luni”, transmite Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.