Se cere majorarea cu 15% a pensiilor în 2023. Document din Parlament

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Informatii utile. Foto: Pexels.com
Informatii utile. Foto: Pexels.com

Deputatul Gabriel Zetea i-a adresat o interpelare ministrului Muncii, Marius Budăi, referitoare la pensii. 

Iată textul interpelării semnată de către Gabriel Zetea: 

"Domnule ministru,

(...) În calitate de parlamentar de Maramureș am participat la ”Întâlnirea Comisiei de Dialog Social”, unde Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Maramureș m-a rugat să le susțin doleanțele și să le prezint ministerului pe care cu profesionalism îl conduceți. În acest sens, Domnule Ministru am să vă prezint, punctual, cele patru solicitări pe care pensionarii din Maramureș vi le transmit, având rugămintea să analizați aceste propuneri și să îmi spuneți cum și dacă pot fi rezolvate aceste revendicări ale părinților și bunicilor noștri.

O primă propunere pe care pensionarii maramureșeni o fac este aceea de majorare a punctului de pensie până când acesta va echivala cu 45% din salariul mediu brut pe economie, respectiv cel care a fost luat în calcul la fundamentarea bugetului de stat. În acest sens, reprezentanții vârstnicilor din Maramureș consideră că o primă etapă trebuie realizată în anul 2023, cu o majorare de minimum 15%, reprezentând echivalentul inflației pe anul 2022.

A doua propunere vizează eliminarea inechităților existente în sistemul public de pensii prin recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127/2019. Potrivit Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Maramureș, calculul pensiilor în anul 2023 cu indicele de corecție 1,41 produce și alte inechități pe lângă cele existente în sistemul public de pensii.

A treia propunere este aceea ca noua lege a pensiilor să fie unică și valabilă pentru toate categoriile sociale, dar până la aplicarea acestei legi ar putea fi instituit un sistem de impozitare progresiv, pe care PSD îl susține și îl prezintă în toate mesajele publice.

A patra propunere vizează restituirea CASS-ului reținut în anul 2022 din pensiile care depășesc 4.000 de lei, dat fiind faptul că OUG-ul a fost declarat neconstituțional în luna decembrie 2022.

Având rugămintea de a-mi comunica cum pot fi aplicate și implementate aceste solicitări pe care pensionarii maramureșeni vi le transmit și fiind convins că veți lua cele mai bune măsuri pentru pensionari, din dorința de a le oferi o viață cât mai bună, vă asigur de întregul meu respect și deschidere și pe viitor!

Solicit răspuns oral și scris."

 

Din aceeaşi categorie: Vouchere 2023. Toate măsurile de sprijin pentru români. Vestea zilei: Află cine se încadrează, ce sume va primi şi pentru ce pot fi folosiţi banii

 

Guvernul României, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, continuă și în 2023 să implementeze măsuri pentru sprijinirea persoanelor din categoriile vulnerabile, pentru care bugetul total alocat va atinge pragul de 1,8 miliarde de euro, informează, printr-un mesaj transmis duminică, MIPE.

„Pentru consolidarea coeziunii sociale și reducerea sărăciei extreme, continuăm și în 2023 să acordăm diverse forme de ajutor din fonduri europene, cum sunt distribuirea de alimente de bază și vouchere pentru mese calde, vouchere pentru materiale școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți și sprijin pentru compensarea facturilor la utilități. Bugetul total pentru acest pachet de măsuri se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar vestea bună este că nu avem de gând să ne oprim aici. În această perioadă lucrăm la mecanismele pentru noi soluții pentru categoriile vulnerabile, pentru a ne asigura că fiecare român, indiferent de situația cu care se confruntă, beneficiază de ajutor pentru toate nevoile imediate pe care le are. În funcție de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, vor fi gospodării care vor primi 1.400 de lei pentru utilități, pachetul cu produse alimentare și cele șase tranșe de 250 de lei pentru mese calde, dar și 500 de lei pentru haine și rechizitele celor mici”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Pachetul de măsuri de care vor beneficia persoanele vulnerabile în 2023 cuprinde:

 

1.400 de lei pentru facturile la energie

 

Aproximativ 4 milioane de români vulnerabili primesc sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Procesul de distribuire a cardurilor către populație a început la 1 februarie 2023, urmând ca de la 20 februarie acestea să poată fi utilizate. Un ghid pentru utilizarea sprijinului este disponibil AICI.

Beneficiază de măsură:

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 800 de milioane de euro, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

 

Șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde, oferite în 2023

 

Aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit în 2022 IV tranșe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei.

Măsura continuă pe tot parcursul anului 2023, pentru care sunt programate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni. Bugetul total alocat este de aproximativ 765 de milioane de euro, iar prima tranșă urmează să se încarce până la finalul acestei luni.

Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

MIPE asigură finanțarea din fonduri europene (Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) și din fonduri de la bugetul de stat.

 

Vouchere pentru preșcolarii și elevii vulnerabili, pentru achiziția de haine și rechizite

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va continua să ofere ajutorul de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite și în anul școlar 2023-2024, pentru care aproximăm un număr de 400.000 de beneficiari, număr similar celui din anul școlar precedent.

Vor beneficia de sprijinul în valoare de 500 de lei:

Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).

Bugetul total pentru măsură este de 44 de milioane de euro. Ministrul Marcel Boloș a declarat că se vor căuta soluții pentru ca valoarea sprijinului să crească până la 750 de lei.

 

O nouă tranșă de pachete alimentare de 24 kg, cu produse românești

 

În primăvara acestui an, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe distribuția celei de‑a VI‑a tranșe de pachete cu alimente în cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari.

Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România:

făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);mălai (4 pungi de 1 kg);paste făinoase (2 pungi de 400 g);ulei (4 sticle de 1 l);zahăr (2 pungi de 1 kg);orez (4 pungi de 1 kg);conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);gem de fructe (1 borcan de 360 g);gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

 

Proiectul finanțat prin POAD, beneficiază de un buget total de aproximativ 235 milioane euro. În anul 2021 au fost livrate alte două tranșe de alimente, în lunile februarie – martie și august 2021 – ianuarie 2022, cea de‑a patra tranșă fiind distribuită în perioada martie – septembrie 2022.

 

Trusouri pentru nou-născuți

 

Aproximativ 15.000 de mame și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Suma totală pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

 

Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonanței de urgență:

mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;mamele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;mamele cu dizabilități;mamele aflate temporar în situații critice de viață – victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;mamele minore;mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.971
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9712
USD
Azi 4.5892
Diferența 0.0104
Zi precendentă 4.5788
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 325786.39RON
1 ETH = 16514.61RON
1 LTC = 438.96RON
1 XRP = 2.87RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16925.07 0.56%
BET-BK 3094.86 0.21%
BET-FI 59896.38 -0.39%
BET-NG 1218.87 0.76%
BET-TR 35117.49 0.56%
BET-TRN 34308.07 0.56%
BET-XT 1442.57 0.47%
BET-XT-TR 2959.56 0.47%
BET-XT-TRN 2896.20 0.47%
BETAeRO 1082.90 -0.62%
BETPlus 2497.07 0.54%
RTL 37170.61 0.54%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel