Prezenta completare a Legii nr. 123/2012 privind energia electrică şi gazele naturale oferă posibilitatea compensării facturilor la energie electrică pentru consumatorii vulnerabili din surplusul de energie produs de unitățile administrativ-teritoriale, explică iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului.
Investiţiile, în beneficiul comunităţii
Numeroase unități administrativ-teritoriale din România au investit în capacități de producere a energiei din surse regenerabile în special panouri fotovoltaice montate pe clădiri publice din fonduri proprii, fie prin finanțări europene sau Planul național de redresare şi reziliență. În multe cazuri, aceste capacități generează un surplus de energie față de consumul local public, surplus care este injectat în rețea şi vândut la prețuri reduse, fără a genera beneficii directe pentru comunitate.
Pe de altă parte, multe familii cu venituri reduse, identificate conform legislației privind consumatorii vulnerabili, se confruntă cu dificultăți în plata facturilor la energie electrică. În contextul crizelor energetice şi al imperativelor de justiție socială, este oportună crearea unui cadru legal prin care unitățile administrativ-teritoriale să poată redistribui valoarea energetică în exces în beneficiul comunității.
Prezenta propunere creează cadrul legal necesar pentru ca surplusul de energie electrică produs de către unitățile administrativ-teritoriale să poată fi folosit în scopul compensării facturilor energetice ale consumatorilor vulnerabili, prin mecanisme locale transparente, reglementate prin hotărâri ale autorităților locale, se arată în proiectul de lege.
Scopul proiectului
Scopul actului normativ este de a introduce un cadru legal care să permită unităților administrativ-teritoriale să sprijine în mod direct familiile cu venituri reduse, utilizând resursele proprii din energie regenerabilă.
Prin această inițiativă se urmăreşte susținerea tranziției energetice juste, consolidarea autonomiei energetice la nivel local şi creşterea eficienței în utilizarea investițiilor realizate în domeniul energiilor regenerabile. Totodată, actul normativ vizează combaterea sărăciei energetice prin mecanisme flexibile şi descentralizate, adaptate nevoilor specifice ale comunităților locale.
Impactul economic şi social al actului normativ este unul pozitiv, reflectat prin reducerea poverii energetice pentru gospodăriile defavorizate, creşterea eficienței economice a investițiilor publice în energie regenerabilă şi întărirea rolului unităților administrativ-teritoriale în definirea și aplicarea politicilor energetice şi sociale la nivel local, se arată în document.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.