Experții știu cum să neutralizeze Omicron dar au și o veste foarte proastă

Georgel Simionică |
Data actualizării: | Data publicării:
SARS-CoV-2 văzut la microscop
SARS-CoV-2 văzut la microscop

Varianta Omicron a COVID-19 a speriat lumea după ce numărul îmbulnăvirilor a început să crească amețitor, șeful OMS avertizând că valul cinci va fi de fapt un tsunami de îmbolnăviri.

Astfel, o echipă internațională de oameni de știință a identificat anticorpi care neutralizează tulpina omicron dar și alte variante ale SARS-CoV-2. Acești anticorpi țintesc zone ale proteinei spike a virusului care rămân practic neschimbate pe măsură ce virusurile suferă mutații.

Prin identificarea țintelor acestor anticorpi "larg neutralizanți" pe proteina spike, ar putea fi posibilă conceperea unor vaccinuri și tratamente cu anticorpi care să fie eficiente nu numai împotriva variantei omicron, ci și a altor variante care ar putea apărea în viitor, a declarat David Veesler, cercetător în cadrul Institutului Medical Howard Hughes și profesor asociat de biochimie la Facultatea de Medicină a Universității Washington din Seattle. 

Varianta Omicron are 37 de mutații în proteina spike, pe care o folosește pentru a se agăța de celule și a le invada. Acesta este un număr neobișnuit de mare de mutații. Se crede că aceste modificări explică în parte de ce varianta a reușit să se răspândească atât de rapid, să infecteze persoane care au fost vaccinate și să reinfecteze pe cei care au fost infectați anterior.

Avertismentul OMS: Valul cinci va fi un TSUNAMI

"Principalele întrebări la care am încercat să răspundem au fost: cum se afectă această constelație de mutații în proteina spike a variantei omicron în capacitatea sa de a se lega de celule și de a se sustrage răspunsurilor anticorpilor sistemului imunitar", a declarat Veesler.

Pentru a evalua efectul acestor mutații, cercetătorii au modificat un virus dezactivat, care nu se reproduce, numit pseudovirus, pentru a produce proteine de vârf pe suprafața sa, așa cum fac coronavirusurile. Apoi au creat pseudovirusuri care aveau proteine de vârf cu mutațiile omicron și cele găsite pe primele variante identificate în pandemie.

Cercetătorii au încercat mai întâi să vadă cât de bine se pot lega diferitele versiuni ale proteinei spike de proteinele de la suprafața celulelor, pe care virusul le folosește pentru a se agăța și a intra în celulă. Această proteină se numește receptorul enzimei de conversie a angiotensinei-2 (ACE2).

Vestea proastă

Experții au descoperit că varianta omicron a proteinei spike a fost capabilă să se lege de 2,4 ori mai bine decât proteina spike găsită în virusul izolat chiar la începutul pandemiei. "Nu este o creștere uriașă", a precizat Veesler, "dar în epidemia SARS din 2002-2003, mutațiile din proteina spike care au crescut afinitatea au fost asociate cu o transmisibilitate și o infectivitate mai mari". De asemenea, ei au descoperit că versiunea omicron a fost capabilă să se lege eficient de receptorii ACE2 la șoareci, sugerând că omicron ar putea fi capabilă să facă "ping-pong" între oameni și alte mamifere.

Cercetătorii au analizat apoi cât de bine anticorpii împotriva tulpinilor anterioare ale virusului protejează împotriva variantei omicron. Au făcut acest lucru folosind anticorpi de la pacienți care fuseseră infectați anterior cu versiuni anterioare ale virusului, vaccinați împotriva tulpinilor anterioare ale virusului sau care fuseseră infectați și apoi vaccinați.

Ei au descoperit că anticorpii de la persoanele care fuseseră infectate cu tulpini anterioare și de la cele care primiseră unul dintre cele mai utilizate șase vaccinuri disponibile în prezent aveau toate o capacitate redusă de a bloca infecția.

Rafila spune ce ar trebuie să aibă în casă fiecare român pentru valul cinci

Anticorpii de la persoanele care fuseseră infectate anterior și de la cele care primiseră vaccinurile Sputnik V sau Sinopharm, precum și o singură doză de Johnson & Johnson aveau o capacitate redusă sau chiar inexistentă de a bloca - sau "neutraliza" - intrarea variantei omicron în celule. Anticorpii de la persoanele care au primit două doze de vaccinuri Moderna, Pfizer/BioNTech și AstraZeneca au păstrat o anumită activitate de neutralizare, deși redusă de 20 până la 40 de ori, mult mai mult decât orice altă variantă.

Anticorpii de la persoanele care au fost infectate, s-au recuperat și apoi au primit două doze de vaccin au avut, de asemenea, o activitate redusă, dar reducerea a fost mai mică, de aproximativ cinci ori, demonstrând în mod clar că vaccinarea după infecție este utilă.

Anticorpii de la persoane, în acest caz un grup de pacienți cu dializă renală, care au primit un rapel cu o a treia doză de vaccinuri cu ARNm produse de Moderna și Pfizer/BioNTech au prezentat doar o reducere de 4 ori a activității de neutralizare. "Acest lucru arată că o a treia doză este foarte, foarte utilă împotriva omicronului", a spus Veesler.

Tratamentele obișnuite nu funcționează

Toate tratamentele cu anticorpi, cu excepția unuia singur, autorizate sau aprobate în prezent pentru a fi utilizate la pacienții expuși la virus, nu au avut activitate sau au avut o activitate mult redusă împotriva omicronului în laborator. Excepție a făcut un anticorp numit sotrovimab, care a avut o reducere de două până la trei ori a activității de neutralizare, constată studiul.

Dar când au testat un panel mai mare de anticorpi care au fost generați împotriva versiunilor anterioare ale virusului, cercetătorii au identificat patru clase de anticorpi care și-au păstrat capacitatea de a neutraliza Omicron. 

Descoperirea faptului că anticorpii sunt capabili să neutralizeze prin recunoașterea zonelor conservate în atât de multe variante diferite ale virusului sugerează că proiectarea de vaccinuri și tratamente cu anticorpi care vizează aceste regiuni ar putea fi eficiente împotriva unui spectru larg de variante care apar prin mutație, a declarat Veesler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9695
Diferența -0.0035
Zi precendentă 4.973
USD
Azi 4.6078
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6085
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9695 RON
USD flag1 USD = 4.6078 RON
GBP flag1 GBP = 5.8126 RON
CHF flag1 CHF = 5.1124 RON
AUD flag1 AUD = 3.0018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6662 RON
CAD flag1 CAD = 3.4003 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4239 RON
SEK flag1 SEK = 0.4304 RON
XAU flag1 XAU = 330.7911 RON
Monede Crypto
1 BTC = 323359.60RON
1 ETH = 16305.85RON
1 LTC = 476.86RON
1 XRP = 2.89RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.06%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17027.20 0.58%
BET-BK 3111.80 0.24%
BET-FI 60610.63 -0.15%
BET-NG 1227.43 0.85%
BET-TR 35329.40 0.58%
BET-TRN 34515.09 0.58%
BET-XT 1452.52 0.50%
BET-XT-TR 2979.97 0.50%
BET-XT-TRN 2916.18 0.50%
BETAeRO 1080.01 -0.43%
BETPlus 2510.86 0.52%
RTL 37416.69 0.59%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel