Expert HR, despre evoluția pieței muncii în 2023, ce caută angajatorii și ce sunt dispuși să ofere

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alina Sirbu, Partner Arthur Hunt Romania
EXCLUSIV
Alina Sirbu, Partner Arthur Hunt Romania

Pandemia, criza economică, criza energetică și războiul declanșat de Rusia în Ucraina, acestea sunt provocările  în care firmele și angajații lor trebuie să supraviețuiască, să meargă mai departe.

În acest context economic extrem de complicat am dorit să aflăm părerea experților din domeniul resurselor umane despre perspectivele la care să ne așteptăm. Doamna Alina Sîrbu, Partner Arthur Hunt România a avut amabilitatea să răspundă câtorva întrebări adresate de DCBusiness.

DB: Care sunt domeniile care vor continua să recruteze în 2023? ‘

Alina Sîrbu: Companiile simt din ce în ce mai pregnant că am intrat în "era angajaților". Piața muncii se confruntă cu o cerere mai mare decât oferta, atât pentru pozițiile de muncitori calificați, dar și pentru poziții de specialiști și management. Prin urmare, companiile vor continua eforturile de a atrage candidați de pe piață. Sunt într-adevăr industrii care își vor continua creșterea și în 2023, ceea ce va determina o intensificare a căutării de personal calificat. Industria de IT își continuă creșterea, deși cu un ritm încetinit față de anii anteriori, domeniul Agricol, FMCG, Logistică, Retail.

Există noi domenii care încep să se simtă și pe piața din România: energie regenerabilă, soluții digitale, platforme integrate cu Inteligență Artificială - domenii de viitor pentru care nu există un pool de specialiști - ceea ce face dificilă recrutarea de personal. Aici vorbim de import de know how și dezvoltare internă - nu de achiziționarea de pe piață a specialiștilor.

DB: Care sunt domeniile cele mai afectate, care vor opera restructurări?  

Alina Sîrbu: Deși eficientizarea costurilor și creșterea productivității se află pe agenda marii majorități a companiilor, cele mai afectate par a fi domeniul industrial și automotive. Aici, se resimt cel mai pregnant presiunile de eficientizare devenite vitale pentru a putea absorbi creșterile prețurilor la energie și combustibil, fluctuația de personal sau perturbările din lanțurile de aprovizionare. Față de perioada de pandemie în care măsurile de eficientizare vizau cu precădere reducerea personalului, ne așteptăm ca multe organizații să își orienteze eforturile în găsirea unor soluții digitale, soluții de automatizare sau/ și de regândire a modelului de business care să le crească competitivitatea și sustenabilitatea pe termen mediu și lung.

DB: Care ar fi cei mai căutați specialiști și manageri de top (profile) în perioada următoare?  

AS: Se vorbește deja în lumea de afaceri că ne îndreptăm către a patra revoluție industrială (Industry 4.0) în care automatizarea și digitalizarea business-urilor se vor afla în prim-plan. Instrumentele de automatizare și Inteligență Artificială impactează tot mai multe procese și fluxuri operaționale, indiferent de domeniul de activitate. Începem deja să ne obișnuim cu liniile de producție automatizate cu ajutorul roboților industriali, casele de marcat de tip self-service sau asistenții virtuali care iau locul operatorilor umani. Prin urmare va fi o cerere din ce în ce mai mare de specialiști din sectoarele de automatizare a proceselor, de programare și gestiune a fluxurilor de date și marfă, dar și de angajați cu competențe digitale.  Pentru pozițiile de management sunt esențiale competențele de leadership, reziliență, de gestionare a ambiguității, a situațiilor de criză, dar și capacitatea de a imagina soluții inovative. Noi îl numim "Game Changerul" și este un profil care își ia energia atunci când acționează în medii volatile, complexe, care necesită o abordare creativă, diferită de cele încercate în trecut. Aceste profile găsesc oportunități și acolo unde apar probleme, blocaje. Un blocaj este o invitație de a găsi o altă soluție, care să ocolească, să evite drumul blocat. De cele mai multe multe ori această soluție este mai bună decât soluția anterioară atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

DB: Vor plusa angajatorii cu pachete salariale mai atractive anul următor?

AS: Cu siguranță. Creșterea pachetelor salariale și de beneficii este o consecință directă a deficitului de personal și a unui context economic cu o inflație de peste 15%. Încă din această toamnă, multe organizații au oferit creșteri salariale angajaților care să acopere parțial creșterea prețurilor, ca o măsură de a-și reține angajații și de a rămâne în linie cu piața.  

DB: Se întrevede un val mare de concedieri, așa cum se întâmplă în Occident? (vezi: Amazon, Facebook, Twitter)

AS: Economia românească a reușit să mențină un ritm de creștere peste media celorlalte state europene, ceea ce ne pune într-o poziție mai degrabă optimistă. Restructurările masive apar în situații de criză și sunt soluții greu reversibile,  în cazul în care contextul se schimbă și apare oportunitatea de reconstrucție a business-ului. În perioada pandemică multe companii au reacționat prin concedieri masive, după care, la scurt timp au găsit soluții de redresare și au dorit să-și completeze schema de personal, fapt extrem de dificil. Este o lecție pe care multe companii au învățat-o în perioada pandemică. Nu așteptăm un val de restructurări, ci mai degrabă restructurări izolate, punctuale care apar în efortul organizațiilor de a-și flexibilza și optimiza operațiunile.

DB: Care sunt preocupările principale acum ale liderilor de companii? 

Problematica cu care se confruntă liderii în acest moment este extrem de diversă.  

Din punct de vedere business, atenția liderilor este îndreptată prioritar înspre eficientizarea și flexibilizarea organizațiilor pentru a crește reziliența și a diminua impactul negativ al multiplilor factori perturbatori din mediul economic. Aceasta poate include reorganizări de activitate, redesenare de modele de business, restructurări, dar și identificare de noi oportunități de dezvoltare prin diversificare sau targetarea unor noi piețe de desfacere.

Din punct de vedere resurse umane, retenția de personal devine extrem de importantă în acest context.  Liderii încep să înțeleagă și să accepte că este departe perioada în care loialitatea angajaților era obținută gratuit și că  este nevoie de eforturi concentrate și susținute pentru a-și ține angajații. Prin urmare, devin mai atenți la nevoile  angajaților și încep să ajusteze  corespunzător pachetele de beneficii, programul de lucru.

O mențiune suplimentară: restructurările în masă de care « ne temem », vor întârzia să apară, pentru că în ciuda condițiilor de piață, multe companii au obținut rezultate foarte bune, chiar istorice și doar un declin constant în 2023 poate duce la așa ceva spre finalul anului. Companiile duc lipsă de talente și își dau seama că restructurările le pot aduce probleme pe termen mediu și lung, când vor avea nevoie din nou de oameni. Vezi industria HORECA sau liniile aeriene. Cel mai probabil vor fi mai multe restructurări individuale.

__________

Compania Arthur Hunt este una dintre companiile internaționale de top în domeniul consultanței în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanță de HR și management eficient al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni. 

Portofoliul Arthur Hunt cuprinde 4 direcții de acțiune: recrutarea pozițiilor de management și top management, evaluarea și dezvoltarea angajaților, asistență în procese de transformare și schimbare, precum și optimizarea proceselor și practicilor de resurse umane. 

Citește și: Piața forței de muncă. Criza se amplifică, războiul pentru angajați experimentați se încinge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.973
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.971
USD
Azi 4.6085
Diferența 0.0193
Zi precendentă 4.5892
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9730 RON
USD flag1 USD = 4.6085 RON
GBP flag1 GBP = 5.8167 RON
CHF flag1 CHF = 5.0914 RON
AUD flag1 AUD = 2.9924 RON
DKK flag1 DKK = 0.6668 RON
CAD flag1 CAD = 3.3896 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4255 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 327.8351 RON
Monede Crypto
1 BTC = 326987.50RON
1 ETH = 16455.57RON
1 LTC = 433.94RON
1 XRP = 2.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16928.98 0.59%
BET-BK 3104.20 0.52%
BET-FI 60700.98 0.95%
BET-NG 1217.08 0.61%
BET-TR 35125.60 0.59%
BET-TRN 34315.99 0.59%
BET-XT 1445.33 0.66%
BET-XT-TR 2965.22 0.66%
BET-XT-TRN 2901.75 0.66%
BETAeRO 1084.68 -0.45%
BETPlus 2497.77 0.56%
RTL 37198.07 0.62%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel