Astfel, la 110 zile de la externare, cele mai rezistente simptome acuzate de respectivele persoane au fost dureri de cap (55%) mocnite, dar chinuitoare, stare acută de oboseală (55%), pierderi de memorie (34%), reducerea puterii de concentrare (28%) și tulburări ale somnului (30,8%).
Pe de altă parte, unii dintre participanții la studiu au vorbit despre o scădere a calității vieții, alții au recunoscut că nu și-au putut relua obligațiile de serviciu din cauza slăbiciunii, a stării de oboseală, a durerilor de cap și a nopților nedormite.
Potrivit oamenilor de știință, toate aceste neplăceri sunt, practic, legate unele de altele, iar principala cauză ar putea fi durerile de cap care, în medie, aproximativ doi ani. ”Nu trebuie ignorat aspectul psihologic. Pentru că, în majoritatea cazurilor analizate, pacienții au acuzat un nivel ridicat de îngrijorare. Or, o astfel de persoană intră într-un fel de cerc vicios: problemele cu somnul pot agrava durerile de cap, conducând, de asemenea, la slăbirea sistemului imunitar, ce devine vulnerabil la diferite virusuri”, au explicat autorii studiului.
Citește și Covid-19. E MICĂ, dar NEUTRALIZEAZĂ virusul. Medicii, JUBILEAZĂ
Pe de altă parte, toate aceste consecințe pot fi urmare a hipoxiei suferite de pacient pe durata bolii covid-19. ”În cazul formelor grave, plămânii nu pot funcționa la capacitatea necesară. Ca atare, de lipsa de oxigen suferă întreg organismul, inclusiv creierul. De aici durerile de cap”, au adăugat oamenii de știință.