Ciolacu, despre pensiile speciale: A fost un Guvern al României care, în secret, şi-a asumat anumite jaloane

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Președintrele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a făcut câteva comantarii intresante în presă legate cu Programul Național de Redrepsare și Rezișiență, din perspectiva pensiilor speciale.

Marcel Ciolacu spune că: De aproape cred că 4 ani de zile, cu toţii considerăm că este nevoie de o reformă a pensiilor speciale. Total îndreptăţit. Până acum, abordarea în ceea ce priveşte pensiile speciale a fost una electorală. Nimeni nu a avut o abordare, niciun partid politic n-a avut o abordare corectă, să rezolve odată pensiile speciale; pensiile speciale şi reforma pensiilor speciale este prevăzută în cererea numărul trei de plată. Noi aflându-ne în acest moment în perioada în care se fac aceste reforme, se trec aceste jaloane prin Guvern sau prin Parlament, ca pe urmă să fie înaintate comisiei şi ele să fie aprobate sau dacă sunt anumite lucruri care trebuie modificate, să avem timp să le modificăm. A fost aceeaşi discuţie şi la cererea de plată numărul doi, cu avertizorul public, lucru care s-a rezolvat în Parlament. În acest moment, sunt şapte state europene care au acceptul pentru cererea de plată numărul doi din toată Uniunea Europeană. Printre aceste şapte state se află şi în România. Am depăşit cererea de plată, intră cererea de plată numărul trei. Este cea mai consistentă cerere de plată, conţine cele mai multe reforme şi cele mai multe jaloane. Unul dintre ele sunt pensiile speciale şi reforma pensiilor speciale. Dacă ne dorim în continuare politicieni care fug pe hol, care nu vin să explice şi poate nici eu n-am avut timp într-o jumătate de oră cu foarte multe subiecte într-un interviu să dau explicaţiile, astfel încât să nu apară ştiri că Ciolacu taie trei miliarde de euro de la fondurile europene, că România a intrat într-un colaps, că e un dezastru naţional. Eu insist în continuare că datoria mea, ca om politic, este să vin în faţa românilor, prin intermediul dumneavoastră, şi să dau explicaţii, ca oamenii să ştie ce conţin aceste reforme şi care este abordarea.

Întrebat la cine se referă când spune că unii politiceni au fugit pe hol, Marcel Ciolcu a spus că: ”Eu ştiu că avem un PNRR care a fost ţinut ascuns, care a avut anumiţi miniştri care l-au semnat şi l-au trimis la Comisia Europeană, la Bruxelles. Există acolo jalonul cu pensiile speciale. În acest moment, am avut ieri o întâlnire, nu secretă, nici măcar discretă, cu toţi miniştrii de resort.. Cu adevărat, Ministerul Muncii e cel care îndeplineşte jalonul şi vine în Guvern să prezinte proiectul de lege. Dar cei cu pensii speciale au zis aşa: sunt consideraţi așa pentru că aşa au trecut în jalon cei care l-au făcut (PNRR-ul n.r.). Nu l-am făcut eu, nu l-a făcut Marcel Ciolacu, nu l-aţi făcut dumneavoastră. A fost un Guvern al României care, în secret, şi-a asumat anumite jaloane şi în anumiţi parametri. Cred că Ministerul Apărării, cred că domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministrul apărării, Ministerul de Interne, în acel moment, domnul ministru Bode era ministrul de interne, ministrul justiţiei cred că era domnul Stelian Ion, avem Ministerul Muncii, era doamna de la PNL”, a afirmat președintele PNL și a adăugat că: ”Am înţeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicaţie, ce au trecut în PNRR. Dar eu consider în continuare că, indiferent de breaking news, de ce se scrie că Ciolacu îi apără pe speciali, că Ciolacu nu ştiu ce face, în continuare consider că e de datoria mea, ca om politic, să vin şi să explic. Ne trebuie o abordare corectă şi să îndeplinim jalonul şi nu se pierde niciun euro. Doar două state, până acum, din Uniunea Europeană, au depus cererea de plată numărul trei. Deci nu suntem nici întârziaţi, nici cu termenul depăşit. Ce problemă, de ce am solicitat şedinţa de ieri cu toţi miniştrii de resort? Pentru că, conform procedurii parlamentare, proiectul de lege care a fost trecut prin Guvernul României /geftene/, avizat de către toţi miniştrii, în acest moment trece tacit de Senat şi noi trebuie să venim cu amendamentele negociate de titularul PNRR, respectiv de Ministerul Fondurilor Europene; ca să înţeleagă toată lumea mecanismul. Eu nu spun că dl Boloş este responsabil. Dl Boloş este omul care vine, negociază cu comisia şi vine şi transmite miniştrilor de resort cerinţele comisiei. Şi în primul rând transmite ce au trecut dânşii în PNRR. Actuali sau foşti miniştri, care se regăsesc sau nu se regăsesc în actuala... Ştiţi şi dvs...”

Însă când reporterul a spus că ministrul Muncii spunea că a fost unul secret pe care abia acum l-a văzut, Marcel Ciolacu a spus că: ”Există un raport al Băncii Mondiale foarte corect, văzut în context. Când indică o reformă, trebuie să ţii cont de realităţile care există: faptul că România se află cu un război la frontieră. Faptul că eu, de exemplu, Marcel Ciolacu, am spus şi spun în continuare fără nicio reţinere: armata nu are pensii speciale. 22 de state ale Uniunii Europene au lege specială pentru pensiile militarilor: Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, toate statele importante din Uniunea Europeană, economice... Austria... Toată lumea, toată lumea are legi speciale, nu pensii speciale. Legi speciale în ceea ce priveşte armata”.

Marcel Ciolacu a mai spus mai departe că: ” Abordarea din Uniunea Europeană este cu legi speciale pentru ordine publică şi apărare. Este un lucru, este un lucru... Vrem să fim noi, România... Eu nu spun că anumite pensii n-au fost mai mari decât salariul pe care l-ai avut în activitate. Acest lucru deja a fost stipulat în lege şi corectat. Eu nu spun... Legea este pentru viitor. Nicio lege din lume nu se dă pentru trecut. Prezentul este o consecinţă, am spus şi aseară, a trecutului. Noi creăm acum. Comisia Europeană ne cere o lege responsabilă şi sustenabilă pentru viitor. În cazul în care - şi aici toţi suntem de acord - s-au făcut abuzuri, că nu poţi să lucrezi o zi, să fii magistrat şi să ai la pensie sute de milioane, acest lucru s-a îndreptat prin lege. Aici negociază miniştrii de resort împreună cu ministrul de la Fondurile Europene abordarea corectă în ceea ce priveşte viitorul. Nu se pierde niciun euro. Singurii euro care sunt pierduţi şi aruncaţi pe apa sâmbetei sunt un miliard, cumpărate vaccinuri de către miniştrii USR. În schimb, în rest, România, până acum, de când avem PNRR, de când avem fonduri europene, am văzut că din exerciţiul trecut s-au recuperat foarte multe sume - cred că a preluat dl Boloş la 42%, suntem aproape la 80% absorbţia pe exerciţiul financiar trecut, care se termină anul acesta. Eu văd că peste tot nu se pierd bani, se recuperează sume, da? Mai mult, încercăm praguri foarte îndrăzneţe pe care nu le-a atins până acum România. Este prioritatea unu, şi a coaliţiei şi a guvernului, este PNRR-ul. Singurii bani pe care i-am pierdut şi ştiu eu, la ordinul de miliarde de euro, este un miliard de euro pierdut pe vaccinuri care nu ne trebuiau şi nu ne trebuiesc niciodată”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 299290.02RON
1 ETH = 14667.77RON
1 LTC = 388.88RON
1 XRP = 2.45RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel