Wienerberger raportează o creștere puternică în 2018

DCBusiness Team / 27 feb 2019 / 18:48
CEO Heimo Scheuch
CEO Heimo Scheuch

›  Progres excelent la nivelul tuturor diviziilor

›  Creștere a veniturilor cu 6%, obținându-se un record absolut de 3,3 miliarde de euro

›  EBITDA în condiții similare a crescut cu  15%, la aproximativ 470 milioane de euro

›  Performanță operațională excelentă, datorită implementării coerente a strategiei la nivelul grupului

›  Propunerea de dividende pentru 2018:  +70%, ajungând la 0.50 euro pe acțiune

Perspectiva pentru 2019

›  Piața de locuințe rezidențiale noi și cea de infrastructură cu trend stabil spre ușor crescător   

›  Contribuții semnificative sunt anticipate pentru veniturile din programul „Fast Forward 2020” (40 de milioane de euro)

›  Obiectivul pentru 2019: Creșterea EBITDA în condiții similare la 560-580 milioane de euro

› Obiectivul pentru 2019 include aplicarea pentru prima dată a standardelor de contabilitate  IFRS 16, cu un impact pozitiv asupra EBITDA de aproximativ 41 milioane de euro

Viena, 27 Februarie 2019 – Grupul Wienerberger a înregistrat o performanță excelentă în 2018, așa cum subliniază  CEO Heimo Scheuch:

“Creșterea noastră puternică din 2018 reflectă implementarea continuă și sustenabilă a strategiei la nivelul grupului:  a fost determinată, în primul rând, de consolidarea pozițiilor noastre în piață și de creșterea organică datorată soluțiilor de produse inovative; în al doilea rând, de implementarea măsurilor de optimizare, în cadrul programului nostru; iar în al treilea rând, de creșterea vizată prin achiziții menite să adauge noi produse în portofoliu și să ne lărgească  aria operațiunilor existente. Pe această bază, veniturile noastre s-au ridicat la un nou nivel record și am obținut o creștere semnificativă a rezultatelor. Aceasta arată că ne-am atins cu succes toate obiectivele pentru 2018. ”

În 2018, veniturile Grupului au crescut cu  6%, ajungând la 3.305,1 milioane de euro, în comparație cu  3.119,7 milioane de euro în anul precedent. EBITDA în condiții similare (like-for-like/ LFL EBITDA) (ajustată pentru efectele provenite din consolidare, vânzarea activelor non-strategice și non-operaționale, rată de schimb valutar și ajustări structurale) a crescut cu 15%, la  469,3 milioane de euro (de la 406,5 milioane în 2017). Programul de optimizare „Fast Forward 2020” lansat în 2018 a contribuit cu aproximativ 20 de milioane de euro la EBITDA în primul său an. Profitul net al Wienerberger a crescut cu 8%, la 133,5 milioane de euro (de la 123,2 milioane de euro în 2017). Veniturile pe acțiune au crescut la 1,15 euro, reprezentând un plus de  9% față de nivelul anului precedent de 1,05 euro pe acțiune.

În cadrul strategiei de creștere, Wienerberger și-a mărit cheltuielile de capital pentru achiziții și pentru extinderea fabricilor, după cum a fost anunțat anterior. Investițiile totale ale grupului, inclusiv investițiile pentru dezvoltare, cheltuielile de capital normale și investițiile în active financiare pe termen lung, au crescut la 325,1 milioane de euro (2017: 206,3 milioane de euro).

Având în vedere performanța sa excelentă în 2018 și perspectivele pentru anul în curs, Wienerberger va propune la Adunarea Generală ca dividendul să fie majorat cu aproape 70% față de nivelul din anul precedent, la 0,50 euro pe acțiune (2017: 0,30 euro pe acțiune).

 Performanță de business pe diviziile Grupului

 Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcții: Mediu de piață pozitiv și creștere semnificativă a veniturilor

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcții a Wienerberger a înregistrat o performanță foarte bună în 2018. Creșteri notabile au fost înregistrate în Europa de Est. Activitatea din Europa de Vest a înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială într-un mediu stabil, dar au fost afectate de costul ajustărilor structurale. Veniturile acestei divizii au crescut cu 7% de la 1,787.0 milioane de euro la 1,918.8 milioane de euro. LFL EBITDA a crescut semnificativ cu 18% până la 367.1 milioane de euro.

Divizia Europeană de Țevi și Pavaje: Creștere a veniturilor și a câștigurilor  

În 2018, afacerea cu țevi a Wienerberger a beneficiat de un mediu de piață solid. Vânzările de țevi de plastic au crescut atât în Europa de Vest, cât și în Europa de Est. În Europa de Vest, măsurile coerente de restructurare din Franța au dus la o creștere notabilă a câștigurilor. Companiile recent achiziționate au generat, de asemenea, contribuții pozitive în venituri. Restructurarea afacerii cu țevi din ceramică a fost finalizată și a avut un impact pozitiv imediat asupra rezultatelor operaționale ale segmentului. O contribuție pozitivă semnificativă în performanța diviziei a venit și din sectorul de pavaje din beton din cadrul grupului. În general, veniturile au crescut cu 6%, de la 1.014,2 milioane de euro la 1.070,1 milioane de euro, în timp ce EBITDA a crescut cu 9%, până la 91,2 milioane de euro.

 Divizia Nord-Americană: Creștere puternică a câștigurilor

Creșterea puternică a diviziei în 2018 a fost susținută de contribuțiile pozitive ale recentei noastre achiziții pe piața blocurilor ceramice din America de Nord.

 În afacerea sa cu țevi, Wienerberger a beneficiat de prețuri de vânzare mai mari și de structuri de costuri îmbunătățite. Această performanță operațională pozitivă a fost afectată de efectele negative ale schimburilor valutare internaționale. Veniturile diviziei de 306,8 milioane de euro au rămas aproape stabile la nivelul anului precedent (308,7 milioane de euro), în timp ce LFL EBITDA s-a îmbunătățit semnificativ cu 23%, până la 38,6 milioane de euro.

 Măsuri strategice și perspective pentru 2019

În corelare cu inițiativele din programul “Fast Forward 2020’’, Wienerberger și-a simplificat organizația pentru a spori eficiența activității.

De la începutul anului 2019, operațiunile europene cu materiale de construcție din cadrul grupului au fost grupate în cadrul unității Wienerberger Building Solutions. Obiectivul Wienerberger este de a-și mări și mai mult oferta pe segmentele zidărie, fațadă, acoperișuri și pavaje și de a-și consolida prezența în piețele europene relevante. Inovațiile, produsele noi și achizițiile selective vor juca un rol important în acest context.

Wienerberger Piping Solutions cuprind toate activitățile cu țevi din Europa, având ca obiectiv pe termen lung dezvoltarea și transformarea sa într-un furnizor de gamă completă de aplicații de infrastructură inteligentă în domeniile alimentării cu apă și eliminării apei reziduale, soluții pentru construcții noi și renovări, precum și aplicații speciale pentru industrie și sectorul energetic. Creșterea va fi generată, mai presus de toate, prin achiziții selective pe piețele regionale și noi completări la portofoliul de produse.

Divizia Nord-Americană va continua să-și urmărească strategia de creștere economică și extindere regională prin achiziții selective.

Continuăm implementarea strategiei de creștere

Aceste măsuri și implementarea coerentă a programului nostru de optimizare vor poziționa  Wienerberger pentru o creștere continuă în 2019. Din perspectiva actuală, compania se așteaptă la o stabilitate/creștere ușoară a pieței europene de locuințe rezidențiale noi. Piața de infrastructură din Europa de Est va continua să beneficieze de creșterea absorbției fondurilor europene.  Pentru activitatea cu țevi din Europa de Vest, Wienerberger prevede un nivel sănătos ale cererii în piețele sale principale. În America de Nord, Wienerberger anticipează o dezvoltare ușor pozitivă în domeniul construcțiilor de locuințe rezidențiale noi și o cerere crescută pe segmentul de infrastructură.  

Pentru 2019, Wienerberger țintește să obțină un EBITDA în condiții similare între 560 milioane de euro și 580 milioane de euro. Pe lângă continua îmbunătățire a performanței operaționale a grupului, sunt așteptate contribuții pozitive, datorită câștigurilor suplimentare în valoare de 40 milioane de euro, din implementarea programului „Fast Forward 2020”, precum și datorită câștigurilor de aproximativ 41 milioane de euro din aplicarea pentru prima dată a noului standard de contabilitate IFRS 16.

Heimo Scheuch: “În acest an, Wienerberger sărbătorește cea de-a 200-a aniversare și 150 de ani de la listarea la  Bursa de Valori din Viena. Povestea de succes îndelungată este posibilă deoarece compania a îmbrățișat mereu noi provocări și și-a creat propriul său viitor. În continuarea acestei tradiții, scopul nostru este să poziționăm Wienerberger și mai puternic ca furnizor de sisteme în domeniul soluțiilor de construcție și de infrastructură. Prin reorientarea grupului, intensificarea activității inovatoare, achiziții selective și o concentrare sporită pe digitalizare, suntem într-o poziție mai bună ca niciodată să mergem pe acest drum și să valorizăm oportunitățile de dezvoltare.”

Wienerberger Group

Wienerberger este cel mai mare producător de blocuri ceramice din lume (Porotherm, Terca), liderul de piață pentru țiglă ceramică (Koramic, Tondach) din Europa și pentru pentru pavaje de beton (Semmelrock) în Europa Centrală și de Est. În sisteme de țevi (țevile ceramice Steinzeug-Keramo și țevile de plastic Pipelife) compania este unul dintre principalii furnizori din Europa. Cu cele 195 de unități de producție, Wienerberger Group a generat venituri de 3.3 bilioane de euro și un EBITDA în condiții similare de 470 de milioane de euro în 2018.

Wienerberger Sisteme de Cărămizi este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România. Compania deţine patru unităţi de producţie la nivel local în Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Sibiu , Tritenii de Jos – Cluj  și Berca - Buzău.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play


Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9225
Diferența 0.0020
Zi precendentă 4.9205
USD
Azi 4.1367
Diferența 0.0032
Zi precendentă 4.1335
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 14-04-2021
EUR flag1 EUR = 4.9225 RON
USD flag1 USD = 4.1367 RON
GBP flag1 GBP = 5.6963 RON
CHF flag1 CHF = 4.4720 RON
AUD flag1 AUD = 3.1519 RON
DKK flag1 DKK = 0.6619 RON
CAD flag1 CAD = 3.2862 RON
HUF flag1 HUF = 0.0137 RON
JPY flag1 JPY = 0.0378 RON
NOK flag1 NOK = 0.4857 RON
SEK flag1 SEK = 0.4826 RON
XAU flag1 XAU = 229.6754 RON
Monede Crypto
1 BTC = 267430.91RON
1 ETH = 9874.63RON
1 LTC = 1147.77RON
1 XRP = 7.92RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 1.67% p.a.
ROBOR:
3 luni: 1.61%
6 luni: 1.68%
12 luni: 1.74%
EURIBOR:
3 luni: -0.5380 %
6 luni: -0.5170 %
12 luni: -0.4900 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 10322.04 -0.18%
BET-BK 1946.63 -0.32%
BET-FI 44535.08 -0.35%
BET-NG 757.29 0.15%
BET-TR 17378.47 -0.18%
BET-XT 916.17 -0.17%
BET-XT-TR 1549.86 -0.16%
BETPlus 1541.08 -0.18%
RTL 21552.15 -0.57%
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam
Vietnam

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy