Venituri din postări pe rețelele de socializare. Care sunt obligațiile fiscale

DCBusiness Team / 22 iul 2023, 08:40
Vlogger
Vlogger

Cei care obțin venituri din postări pe rețelele de socializare au obligații fiscale față de stat iar autoritățile fiscale fac controale inclusiv la aceste persoane pentru a se verifica dacă re respectă legea.

Conform legislației veniturile obținute de persoanele fizice în urma postărilor realizate pe diferite rețele de socializare reprezintă venituri impozabile. 

În ipoteza în care activitatea se desfășoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu și are drept scop obținerea de venituri și sunt întrunite criteriile unei activități independente, veniturilor obținute de persoanele fizice din postările realizate pe diferite reţele de socializare şi care fac astfel reclamă pentru diverse companii le sunt aplicabile prevederile Capitolul II - „Venituri din activităţi independente” din Codul fiscal.

Așadar, exercitarea unei activități independente presupune îndeplinirea a cel puțin patru dintre criteriile prevăzute de Codul fiscal, respectiv: 

 • persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

 • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

 • riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

 • activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

 • activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității; 

 • persoana fizică face parte dintr-un corp profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

 • persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii.

Persoanele fizice care desfăşoară în mod independent, cu caracter de continuitate, activităţi de producţie, comerţ și prestări de servicii în România au obligaţia de a se înregistra și autoriza, în condițiile OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, şi pot desfăşura activităţile în calitate de PFA, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale sau membri ai unei întreprinderi familiale.

Un aspect important constă în faptul că veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate. Prin urmare, în situația contribuabililor care realizează venituri din activități independente, venitul net anual se determină, fie pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. 

Persoanele care determină venitul net anual pe baza normelor de venit au obligația stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final. Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului. În cazul determinării venitului în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Contribuabilii care obţin venituri din activități independente au obligaţia estimării venitului net anual pentru anul fiscal curent, în vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declarației unice până la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului. Totodată, în situația încetării activității în cursul anului, contribuabilul, are obligația legală ca în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului să depună declarația unică la organele fiscale competente și să își recalculeze impozitul pe venit.

Pentru veniturile din activități independente impuse pe bază de norme de venit, se datorează, în funcție de nivelul veniturilor, contribuția de asigurări sociale (CAS), în cotă de 25%, și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cotă de 10%.

Potrivit Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, se modifică baza de calcul a contribuțiilor sociale. Astfel, baza de calcul a CAS pentru anul 2023, în cazul persoanelor care obțin venituri din activități independente, o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

 • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv între 36.000 lei și 72.000 lei;

 • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, dacă veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv peste 72.000 lei.

Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară se efectuează prin cumularea normelor anuale de venit din activităţi independente, care se estimează a se realiza în anul curent. 

Persoanele care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii pot opta pentru plata CAS pentru anul curent în condiţiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.

Conform Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate din activități independente impuse pe bază de norme de venit, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice. Baza anuală de calcul a CASS pentru anul 2023 o reprezintă:

 • nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară, respectiv între 18.000 lei și 36.000 lei;

 • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv între 36.000 lei și 72.000 lei;

 • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv peste 72.000 lei.

Declaraţia unică se depune la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal. Totodată, aceasta se poate depune până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an, pentru stabilirea şi declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza în fiecare an fiscal, precum şi pentru declararea şi stabilirea CAS și CASS datorate, iar în cazul încetării activității sau întreruperii temporare a acesteia, se poate depune în termen de 30 de zile de la data încetării activității sau întreruperii temporare, pentru recalcularea impozitului pe venit.

Obligațiile în cazul unei activități reduse

În situaţia în care activitatea desfășurată nu are caracter de continuitate, veniturilor realizate de persoanele fizice din postările realizate pe diferite reţele de socializare şi care fac astfel reclamă pentru diverse companii le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Codul fiscal. Astfel, pentru veniturile din alte surse, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Contribuabilii care realizează venituri din alte surse datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulate este cel puțin egală cu șase salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

Încadrarea în plafonul anual se efectuează prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate fiind reprezentată de:

 • nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase şi 12 salarii minime brute pe ţară;

 • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

 • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9675
Diferența -0.0032
Zi precendentă 4.9707
USD
Azi 4.6709
Diferența 0.0071
Zi precendentă 4.6638
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 22-09-2023
EUR flag1 EUR = 4.9675 RON
USD flag1 USD = 4.6709 RON
GBP flag1 GBP = 5.7134 RON
CHF flag1 CHF = 5.1538 RON
AUD flag1 AUD = 3.0071 RON
DKK flag1 DKK = 0.6663 RON
CAD flag1 CAD = 3.4698 RON
HUF flag1 HUF = 0.0128 RON
JPY flag1 JPY = 0.0315 RON
NOK flag1 NOK = 0.4342 RON
SEK flag1 SEK = 0.4171 RON
XAU flag1 XAU = 289.1272 RON
Monede Crypto
1 BTC = 124090.26RON
1 ETH = 7427.20RON
1 LTC = 300.06RON
1 XRP = 2.40RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.94% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.40%
6 luni: 6.50%
12 luni: 6.63%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 14413.59 0.24%
BET-BK 2644.71 0.17%
BET-FI 54045.83 -1.16%
BET-NG 1072.51 0.21%
BET-TR 29063.01 0.24%
BET-TRN 28461.48 0.24%
BET-XT 1239.97 0.15%
BET-XT-TR 2484.21 0.15%
BET-XT-TRN 2435.86 0.15%
BETAeRO 899.41 0.04%
BETPlus 2142.87 0.21%
RTL 31200.87 0.21%

Opinii

Profesorul de economie, Mircea Coșea
Siemens Energy înregistrează pierderi uriașe datorită unor problemele cu turbinele eoliene
Profesorul de economie, Mircea Coșea

S-a reinventat meseria de ”socotitor”

Puțină istorie: prin anii ”50, în prima fază a...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1