Indicele FAO al prețurilor alimentelor, în creștere cu 1,6%
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preț pentru un coș de produse de bază, incluzând cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În februarie 2025, acest indice a ajuns la 127,1 puncte, marcând o creștere de 1,6% față de nivelul de 124,9 puncte din ianuarie 2025. Comparativ cu februarie 2024, indicele este cu 8,2% mai ridicat.
Zahărul, cel mai mare avans al prețurilor
Cea mai semnificativă creștere a fost înregistrată la zahăr, unde prețurile au avansat cu 6,6% în februarie, după trei luni consecutive de scădere. FAO explică această majorare prin îngrijorările legate de producția globală pentru sezonul 2024/2025, afectată de condițiile meteorologice nefavorabile din Brazilia, unul dintre cei mai mari producători de zahăr.
Lactatele și uleiurile vegetale, tot mai scumpe
Produsele lactate au consemnat, de asemenea, o creștere de 4%, întrucât cererea ridicată la import a depășit oferta din principalele regiuni exportatoare.
În ceea ce privește uleiurile vegetale, prețurile au crescut cu 2% față de ianuarie și cu 29,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Scumpirile au fost cauzate de creșterea prețurilor la uleiul de palmier, uleiul de soia și uleiul de floarea-soarelui, din cauza problemelor de aprovizionare în Asia de Sud-Est și a cererii mari din sectorul biocombustibililor.
Creșteri moderate la cereale, scăderi la carne și orez
Prețurile la cereale au înregistrat o creștere ușoară de 0,7% în februarie, comparativ cu luna anterioară. În timp ce prețurile la grâu și porumb au urcat din cauza preocupărilor privind recoltele din Europa de Est și America, prețurile la orez au scăzut cu 6,8%, pe fondul stocurilor mari disponibile la export.
În schimb, prețurile la carne au înregistrat o ușoară scădere de 0,1%, datorită livrărilor abundente de carne de pasăre și porc. Prețurile la carnea de oaie și vită au rămas stabile, susținute de cererea puternică la import.
FAO își revizuiește estimările privind producția globală de grâu
Într-un raport separat, FAO și-a ajustat prognoza pentru producția mondială de grâu în 2025, estimând un total de 796 milioane de tone, cu 1% mai mult față de 2024.
Revizuirea reflectă așteptările privind producții mai mari în Uniunea Europeană, în special în Franța și Germania, unde condițiile de cultivare s-au îmbunătățit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.