Valkyrie, supersonicul care trebuia să lanseze bomba nucleară în URSS

Matei Ion |
Data publicării:
XB-70 Valkyrie
XB-70 Valkyrie

XB-70 a fost conceput pentru a lansa bombe nucleare asupra fostei URSS în timpul Războiului Rece: La sfârșitul anilor 1950, avionul nord-american XB-70 Valkyrie părea rupt direct din paginile unei benzi desenate SF.

Cu un design ascuțit și unghiular, șase motoare cu postcombustie și cele mai noi sisteme de țintire, navigație și război electronic pe care America le putea aduna, XB-70 urma să devină cel mai mare, mai rapid bombardier din istorie... Până când nu a mai fost.

Născut într-o epocă extrem de volatilă, Valkyrie ar fi putut deveni elementul de disuasiune nucleară al Americii, dacă tehnologia de construcție ar fi fost disponibilă cu doar zece ani mai devreme. Dar timpul nu așteaptă nici un om, nici o mașină, iar Valkyrie nu a făcut excepție.

Un bombardier atât de mare încât rezervoarele sale de combustibil erau de mărimea altor bombardiere

Programul care avea să producă în cele din urmă bombardierul supersonic B-70 al Forțelor Aeriene a început la mijlocul anilor 1950, datorită progreselor rapide în știința legată de zborul supersonic. Printr-o ironie incredibilă, XB-70 a fost conceput ca înlocuitor pentru B-52 Stratofortress, nou-nouț la acea vreme, care, în ciuda faptului că avea o rază de acțiune și capacități de încărcare incredibile, era  vulnerabil la avioanele de interceptare sovietice în momentul în care a intrat în serviciu în 1955. 

La acea vreme, principalele amenințări cu care se confrunta un bombardier în timpul unei misiuni erau avioanele de vânătoare de interceptare și tunurile antiaeriene, ambele putând fi atenuate prin simplul fapt că zburau mai sus decât puteau ajunge și mai repede decât puteau trage. Această abordare, deși simplă în teorie, a creat provocări inginerești incredibile care aveau să ducă la unele dintre cele mai exotice, dinamice și capabile aeronave care au zburat vreodată pe cer.

Proiectele inițiale pentru XB-70 se bazau pe ceea ce inginerii au numit "conceptul de forță brută", care presupunea transportarea unei cantități absolut masive de combustibil pentru un zbor subsonic de lungă durată în teritoriul sovietic și un design aerodinamic optimizat pentru performanțe ridicate în timpul unui sprint relativ "scurt" prin spațiul aerian inamic. 

Această abordare a condus la concepte absolut masive care au valorificat rezervoare externe de combustibil care puteau fi aruncate odată ce erau epuizate. Poate că aceste "rezervoare de vârf" erau de unică folosință, dar nu erau nici mici și nici ieftine. După cum a subliniat un raport al Congresului din 1960, fiecare rezervor costa 191.000 de lire sterline și avea aproximativ aceeași dimensiune ca și bombardierul cu rază lungă de acțiune B-47 Stratojet existent în America.

Atunci când a fost prezentat generalului Forțelor Aeriene Curtis LeMay, omul din spatele raidurilor de bombardament B-29 ale Americii în Pacific în cel de-al Doilea Război Mondial, acesta a respins categoric masivul bombardier de 750.000 de kilograme.

"Acesta nu este un avion", ar fi spus LeMay, "este o formație de trei nave".

Ordin de reproiectare a avionului

Noul proiect arăta că Valkyrie ar putea să-și reducă nevoile de combustibil cu o marjă largă prin adoptarea unui design specific de mare viteză și s-a născut XB-70 Valkyrie

Inginerii au revenit cu o propunere pentru un bombardier proiectat de la zero pentru a zbura în majoritatea misiunilor sale la Mach 3 și la 21.000 de metri altitudine. Pentru a atinge și a menține aceste viteze mari, XB-70 a fost de fapt proiectat să "călărească" pe unda de șoc produsă la viteze supersonice, folosind o aripă delta, un fuselaj cu laturi plate și o mare priză triunghiulară pe burtă, poziționată cu mult în fața motoarelor bombardierului.

Ce salarii au soldaţii ruşi şi ucraineni. Dan Negru: Tot cei mulți și săraci pierd!

Această admisie unghiulară a permis proiectanților North American să poziționeze în mod intenționat presiunea ridicată creată de unda de șoc pe partea inferioară a aripilor. Cu alte cuvinte, XB-70 va naviga la Mach 3 pe o undă de șoc creată de el însuși.

În ciuda esteticii sale futuriste, acest nou XB-70 Valkyrie nu era prea departe ca dimensiuni de B-52 pe care urma să îl înlocuiască, cel puțin în comparație cu mastodontul de 750.000 de kilograme propus inițial. Era mai lung, cu 185 de picioare față de cele aproximativ 160 de picioare ale B-52, și mult mai îngust, cu o anvergură a aripilor de doar 32 de metri. Se mândrea cu un compartiment de bombe de aproape 9 m lungime, suficient de mare pentru a găzdui orice armament nuclear sau convențional din arsenalul SUA.

Bombardierul a fost propulsat de șase motoare turbojet cu postcombustie General Electric YJ93-GE-3, care au fost evaluate la 30.000 de livre de împingere fiecare cu postcombustiile activate, deși motoarele produceau de fapt mai aproape de 29.000. Chiar dacă au fost un pic supraevaluate, tot se ridică la peste 174.000 de kilograme de împingere, ceea ce înseamnă aproape de trei ori mai mult decât noul B-58 Hustler, care a fost primul bombardier Mach 2 operațional din lume. Aceste motoare au fost aliniate pe linia mediană a părții inferioare a aeronavei, oferindu-i o vedere a cozii care acum amintește aproape de un distrugător stelar imperial din franciza Star Wars, în ciuda faptului că a fost construit cu treizeci și ceva de ani mai devreme.

Echipajul

XB-70 era operat de un echipaj format din patru oameni: pilot (și comandant al aeronavei), copilot, ofițer de bombardament și navigație și ofițer de sisteme defensive. În mod incredibil, cabina a fost proiectată pentru a oferi fiecărui membru al echipajului un "scaun de ejecție încapsulat" care să se închidă în jurul său pentru a furniza oxigen presurizat pentru coborârea de la 70.000 de picioare. Această abordare nu era inedită, deoarece o capsulă de ejecție similară fusese deja proiectată pentru B-58.

În cazul în care scaunul încapsulat ateriza în apă, acesta funcționa ca o barcă și venea chiar și cu un radio și echipament de pescuit. Documentele arată că aeronava ar fi transportat, de asemenea, 45 de kilograme de echipament de supraviețuire, inclusiv îmbrăcăminte pentru vreme rece, o pușcă de vânătoare și rații pentru o săptămână, pentru fiecare membru al echipajului - deși nu este clar dacă acestea erau sau nu depozitate în capsula scaunului ejectabil.

Avionul lui Ceaușescu se vinde. Prețul ridicol de la care pleacă licitația

Acest sistem includea o dispoziție prin care pilotul rămânea în aeronavă într-o capsulă sigilată în timp ce ceilalți membri ai echipajului se ejectau, permițându-i să se asigure că bombardierul avariat nu se prăbușește în zone populate sau în forțele americane din apropiere înainte de a se ejecta el însuși.

Materiale folosite 

Materialele utilizate în construcția Valkyrie au fost alese special pentru capacitatea lor de a gestiona căldura ridicată a zborului la Mach 3, cu mult peste ceea ce era cunoscut în mod obișnuit sub numele de "barieră termică" pentru avioanele care foloseau aluminiu în construcția fuselajului. Ca urmare, avioanele de luptă pe bază de aluminiu, precum multe dintre cele folosite de Uniunea Sovietică, nu puteau fi modernizate pentru a reduce această diferență de viteză, fiind necesară proiectarea unor platforme complet noi.

Aripa delta mare a lui Valkyrie a fost cuplată cu console frontale, denumite stabilizatoare orizontale în unele surse, care asigurau o portanță în fața centrului de greutate al aeronavei și permiteau un control mai bun al echilibrului și o reducere a rezistenței la înaintare la viteze supersonice ridicate. Canardurile în sine aveau flapsuri, care, împreună cu utilizarea eleronului aeronavei ca flapsuri și a aripii delta mari, au permis obținerea unor viteze mai mici la decolare și aterizare decât ar fi fost posibil cu un astfel de design.

Puterea secundară pentru subsistemele de la bordul lui Valkyrie a fost prezentată ca fiind extrem de ușoară și eficientă și a fost descrisă ca fiind capabilă să furnizeze "echivalentul în cai putere al unui motor V-8 modern într-o treime din volum și două treimi din greutate".

În ciuda faptului că proiectul era dedicat vitezelor mari, porțiunile cele mai exterioare ale aripilor sale, sau panourile exterioare ale aripilor, erau de fapt articulate pentru a permite un zbor subsonic și supersonic îmbunătățit. Panourile se întindeau la orizontală în timpul decolării și al zborului cu viteză redusă, extinzând efectiv suprafața aripii și îmbunătățind raportul portanță / rezistență la înaintare al aeronavei. Odată ce Valkyrie zbura la viteze supersonice, vârfurile aripilor se înclinau în jos pentru a reduce suprafața aripilor din spatele centrului de greutate al bombardierului (reducând rezistența la înaintare) și pentru a crește stabilitatea direcțională la viteze mari.

Cabina echipajului

Presurizarea cabinei a fost realizată prin utilizarea presiunii imense a aerului care se revarsă în admisie în timpul zborului supersonic, cu ajutorul unui compresor acționat de motor, pentru a menține în interior o senzație de confort la 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Această cabină presurizată a creat ceea ce Forțele Aeriene numea un mediu de zbor "în tricou", care nu numai că a făcut ca zborurile de lungă durată să fie mai confortabile, dar a eliminat și necesitatea unor costume presurizate speciale, precum cele purtate de piloții SR-71 și U-2. Renunțarea la această etapă consumatoare de timp pentru îmbrăcarea costumelor ar fi permis timpi mai rapizi de evacuare în cazul unui război nuclear.

Valkyrie s-a folosit de un sistem de bombardament și navigație dezvoltat de IBM, care încorpora navigația inerțială stabilizată prin giroscop, alături de urmărirea automată a stelelor, pentru a furniza în permanență informații actualizate despre timpul și distanța până la țintă. Se intenționa un sistem radar de căutare cu o definiție atât de înaltă încât imagistica sa era comparată cu "a face o fotografie", iar operatorul sistemelor defensive ale aeronavei ar fi fost capabil să bruieze frecvențele radar, precum și să opereze contramăsuri convenționale, cum ar fi rachete de semnalizare și chaff.

Pe hârtie, XB-70 ar fi oferit altitudinea și viteza necesare pentru a învinge apărarea sovietică, capacitatea de încărcare pentru a transporta cele mai puternice arme americane și economia de combustibil pentru a zbura mai mult de 10.000 de kilometri fără a fi nevoie de un plin de combustibil. În epoca vitezei și a altitudinii, Valkyrie ar fi fost cel mai tare. Dar, din nefericire pentru acest proiect care depășea limitele, lumea se schimba rapid în jurul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9762
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9758
USD
Azi 4.6699
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6712
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 24-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9762 RON
USD flag1 USD = 4.6699 RON
GBP flag1 GBP = 5.7698 RON
CHF flag1 CHF = 5.1198 RON
AUD flag1 AUD = 3.0092 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.4052 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4241 RON
SEK flag1 SEK = 0.4286 RON
XAU flag1 XAU = 344.5697 RON
Monede Crypto
1 BTC = 310097.14RON
1 ETH = 15015.50RON
1 LTC = 397.60RON
1 XRP = 2.57RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16864.29 -0.09%
BET-BK 3105.65 -0.03%
BET-FI 60119.58 0.02%
BET-NG 1203.47 0.10%
BET-TR 34991.35 -0.09%
BET-TRN 34184.84 -0.09%
BET-XT 1436.79 -0.09%
BET-XT-TR 2947.66 -0.09%
BET-XT-TRN 2884.55 -0.09%
BETAeRO 1054.01 -0.36%
BETPlus 2491.73 -0.14%
RTL 37038.36 -0.05%

Comunicate de presa

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com
Mircea Tomescu, CMO eMAG  Romania, Bulgaria, Ungaria

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel