X Day: Proiectul ICI D|SERVICES, lansat la Paris simultan cu primele colecţii NFT ale AGERPRES şi COSR

Antonia Popescu |
Data publicării:
X Day: Proiectul ICI D|SERVICES, lansat la Paris simultan cu primele colecţii NFT ale AGERPRES şi COSR / Photo by Markus Winkler
X Day: Proiectul ICI D|SERVICES, lansat la Paris simultan cu primele colecţii NFT ale AGERPRES şi COSR / Photo by Markus Winkler

De la introducerea sa în lumea digitală, tehnologia Blockchain s-a bucurat de o atenţie considerabilă în mai multe discipline şi domenii de afaceri, precum şi în mediul academic şi industrie şi acum la nivel instituţional şi guvernamental, datorită caracteristicilor sale distinctive, cum ar fi integritatea datelor şi securitatea, descentralizarea şi fiabilitatea, a spus directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, Adrian Victor Vevera, la conferinţa X-Day de la Paris, unde a prezentat programul ICI D|SERVICES - Registrul Naţional al Emitenţilor şi Activelor Digitale.

El a anunţat că ICI Bucureşti debutează în spaţiul digital Web3 şi vine pe piaţa NFT românească cu ICI D|SERVICES, o platformă unde publicul, instituţiile şi entităţile guvernamentale sunt invitate să se alăture pentru a accesa principiile digitalizării prin tehnologii descentralizate.

Vevera a anunţat şi lansarea în perioada imediat următoare a primelor două colecţii instituţionale NFT, pe nft.ici.ro: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Agerpres.

''După un an de cercetare continuă, împreună cu partenerii noştri de la Elrond Network, anunţăm ICI D|SERVICES - Registrul Naţional al Emitenţilor şi Activelor Digitale - prima piaţă instituţională descentralizată de NFT din România, care va apărea în curând, în care publicul şi instituţiile pot vinde şi cumpăra active digitale/NFTS. De asemenea, ICI Bucureşti îşi propune să implementeze în curând un sistem DNS (Domain Name Service) şi TLD (Top-Level Domain) descentralizat, care să folosească reţeaua globală a Elrond pentru a depăşi limitările sistemului clasic DNS şi TLD ca potenţiale vulnerabilităţi existente ale arhitecturii Web2 centralizate actuale. ICI D|SERVICES va funcţiona pe reţeaua globală blockchain negativă de carbon a Elrond şi tehnologia METASPACES'', a detaliat Vevera.

De asemenea, el a anunţat că Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi ICI Bucureşti au decis să intre în spaţiul Web3 şi să lanseze o colecţie limitată de arhivă istorică NFT, intitulată "Amintiri din Sinele viitor".

''133+ ani de existenţă, arhivă foto istorică de 4,5 milioane (de fotografii), peste 40 de ţări partenere. Privind din prezent în trecut, AGERPRES doreşte să comunice o nouă abordare, prin conştientizarea importanţei istorice a perioadelor cruciale în care România a decis asupra unui nou viitor de determinare, speranţă şi alegere. Această primă ediţie colecţie NFT va reprezenta fotografii de arhivă care oferă momente rare surprinse de istorie. Colecţia AGERPRES va stabili un canal emoţional între colecţionarii de fotografii şi experienţa Web3'', a arătat Vevera.

Totodată, el a spus că în 2024 ţara noastră va sărbători 100 de ani de la prima participare a unei echipe olimpice a României şi prima medalie olimpică câştigată la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, în Franţa, iar pentru a marca momentul istoric, ICI Bucureşti şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român vor dezvălui o colecţie sportivă limitată de debut NFT, intitulată "Cercul generaţional - De la Paris 1924 la Paris 2024".

''108+ ani de existenţă, 20 de jocuri olimpice, 309 medalii olimpice, 2353 de sportivi români. Colecţia NFT "The Generational Circle" va reprezenta o recunoaştere a moştenirii Comitetului Olimpic Român şi a istoriei prezenţei României la Jocurile Olimpice, îmbinate în momente istorice reprezentate prin NFT, aducând valoare şi durabilitate în spaţiul digital românesc. Colecţia de fundaţie va crea o punte între iubitorii de sport şi experienţa Web3 cu Comitetul Olimpic, oferind comunităţii acces premium la viitoare licitaţii şi reduceri NFT'', a adăugat directorul general al ICI Bucureşti.

Pe de altă parte, Vevera a spus că în România rata de adoptare a blockchain-ului instituţional este încă redusă, dar a susţinut că există un potenţial extraordinar de a evolua şi de a aduce soluţii inovatoare către era digitală.

''Acesta este unul dintre motivele cheie pentru care ICI Bucureşti a stat în spatele direcţionării studiilor de cercetare şi dezvoltare către tehnologiile descentralizate emergente. Ca instituţie naţională, facem primii paşi în ecosistemele Web3. Având în vedere că rolul digitalizării poate fi abordat şi către diferite domenii ale aparatului instituţional precum proprietatea intelectuală, asigurările, educaţia, sănătatea, lanţul de aprovizionare, industria biletelor şi altele, ICI Bucureşti a abordat dezvoltarea unei soluţii tehnice care să combine principiile digitalizării cu tehnologii descentralizate şi NFT'', a adăugat el.

Vevera a mai arătat că tehnologiile Blockchain şi Web3 aduc constant un potenţial remarcabil dezvoltărilor ulterioare ale funcţionalităţilor NFT, care ar putea să fie utilizate pentru viitoarele utilităţi şi să apropie utilizatorii de instituţii şi administraţia publică pentru servicii superioare şi dezvoltarea unei economii circulare pe mai multe niveluri.

''În România există şi o abordare emergentă în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea de noi soluţii tehnice descentralizate, iar viziunea ICI Bucureşti este de a oferi un mediu Web3, o piaţă NFT care facilitează serviciile NFT pentru utilizatori, instituţii şi administraţie publică. Această piaţă instituţională NFT este prima de acest fel din România şi Uniunea Europeană'', a punctat el, adăugând că de-a lungul timpului ICI Bucureşti a îmbrăţişat ideea de a combina cercetarea academică cu progresele tehnologice industriale, iar serviciile institutului acoperă în prezent Registrul Naţional pentru Nume de Domenii .ro, Infrastructura Cloud, Laboratorul Criminalistic, Certificări Tehnice şi Cursuri Educaţionale IT&C.

La rândul său, Beniamin Mincu, co-fondatorul Elrond, îşi doreşte să atragă oameni interesaţi în a construi produse cu tehnologie cu impact pozitiv asupra societăţii.

''Cred că această interacţiune productivă este un semnal foarte bun că instituţiile nu rămân parte din trecut, ci se uită la tehnologii, interacţionează şi încearcă să fie parte din grupul de lideri care nu doar aşteaptă ca schimbarea să vină, ci definesc schimbarea şi o ghidează într-o direcţie foarte productivă. Faptul că sunt mai multe ne bucură, sper că celelalte instituţii vor lua exemplu şi sper că acesta este un prim pas din mulţii paşi pe care îi vom vedea. Cred că lucrurile acestea sunt un semnal care marchează o schimbare atât în cultură cât şi în ceea ce poate tehnologia să facă. Ne bucurăm să vedem oameni receptivi, care nu aşteaptă oportunităţile să treacă, ci le iau şi le fructifică la maxim'', a declarat pentru AGERPRES Beniamin Mincu, co-fondatorul Elrond, referindu-se la parteneriatul cu ICI şi anunţul privind primele colecţii de NFT ale Agerpres şi COSR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 25-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297686.53RON
1 ETH = 14611.56RON
1 LTC = 385.95RON
1 XRP = 2.44RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17033.13 0.50%
BET-BK 3128.57 0.33%
BET-FI 60676.44 0.32%
BET-NG 1214.76 0.19%
BET-TR 35341.66 0.50%
BET-TRN 34527.08 0.50%
BET-XT 1451.21 0.48%
BET-XT-TR 2977.25 0.48%
BET-XT-TRN 2913.50 0.48%
BETAeRO 1055.58 -0.24%
BETPlus 2515.66 0.49%
RTL 37409.94 0.49%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel