Veşti bune pentru cei care caută un loc de muncă. S-au alocat bani europeni

DCBusiness Team |
Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

MIPE a lansat în consultare publică ghiduri pentru trei apeluri cu o alocare totală de 117 milioane de euro, pentru sprijinirea integrării pe piața muncii pentru categoriile vulnerabile.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică Ghidurile Solicitantului pentru trei apeluri de proiecte finanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), care sunt menite să sprijine accesul pe piața muncii pentru anumite categorii vulnerabile.

 

Apelurile au următoarele obiective:

- sprijinirea calificării profesionale pentru meserii de bază;

- integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii.

 

„Nu este o noutate că România se confruntă cu mari provocări pe piața muncii, în ceea ce privește atât ocuparea, cât și combaterea sărăciei. Pregătim apeluri de proiecte care vor reprezenta o sursă importantă de investiții în acest sens. Mai concret, ele vor ajuta românii să își găsească un loc de muncă, va sprijini perpetuarea meseriilor de bază și va susține perfecționarea serviciilor sociale și a instituțiilor de pe piața muncii. Se acordă o atenție deosebită tineretului, minorităților și populației rurale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

 

60 de milioane de euro destinați calificării profesionale pentru meseriile de bază

 

Unul dintre apeluri de proiecte vizează „Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii”, și dispune de o alocare financiară de 60 de milioane de euro, cu o valoare maximă a proiectului de 1 milion de euro.

Calendarul acestui apel de proiecte a fost aprobat astăzi, 7 septembrie, în ședința de Guvern. Apelul va fi lansat în data de 20 septembrie, cererile urmând a fi depuse între 20 septembrie și 20 octombrie, iar contractarea proiectelor fiind programată pentru perioada 5 – 30 decembrie.

Grupul țintă cuprinde aproximativ 6.000 de beneficiari, șomeri și persoane inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație.

Programele de formare țin cont de nevoile pieței muncii și vizează derularea de programe de formare necesare angajatorilor ce activează în unul din următoarele sectoare economice: turism și eco-turism, textile și pielărie, lemn și mobilă, construcții, industrie auto și componente, procesarea alimentelor și a băuturilor, sănătate și produse farmaceutice, energie și management de mediu, bioeconomie (agricultura, silvicultură, pescuit și acvacultură), biofarmaceutică și biotehnologii.

În cadrul acestor proiecte, sunt eligibile activități precum servicii de informare și consiliere profesională, servicii de mediere a muncii, programe de formare profesională, evaluarea și certificarea competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale. Pot solicita finanțare furnizorii acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, furnizorii autorizați de formare profesională, centrele autorizate de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, universitățile, camerele de comerț și industrie, organizațiile sindicale și patronale, asociațiile și fundațiile.

Angajatorii care angajează persoane din grupul țintă se pot adresa structurilor teritoriale ale ANOFM pentru a beneficia de subvențiile acordate conform art.85 Legea 76/2002, respectiv: Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Ghidul solicitantului poate fi consultat aici — https://bit.ly/3qeSIeg

 

7 milioane de euro pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

 

Principalii factori care contribuie la păstrarea unor valori ridicate pentru rata șomajului în rândul tinerilor care nu sunt încadrați în muncă și nici nu urmează vreo formă de educație (NEETs) sunt: nivelul scăzut de educație și pregătire a tinerilor la momentul tranziției spre piața muncii , neconcordanța dintre calificările tinerilor și abilitățile cerute de angajatori, impactul încă redus al schemelor de ucenicie şi al stagiilor profesionale, așteptările ridicate ale tinerilor de la un loc de muncă (salariul, mediul de lucru, alte beneficii), oferta limitata de locuri de muncă.

Un alt măsuri stabilește implementarea unor ”Măsuri pentru tinerii NEET II – Subvenționarea locurilor de muncă” și beneficiază de o alocare de 7 milioane de euro. Proiectele se adresează tinerilor NEETs absolvenți ai unor instituţii de învăţământ, cu vârsta între 16-29 ani, cu domiciliul sau reședința în regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, înregistrați și profilați de către Serviciul Public de Ocupare, cu accent pe tinerii NEET din mediul rural și cei aparținând minorității rome.

Prezentul apel de proiecte finanțează următoarele tipuri de acțiuni care se adresează grupului țintă prevăzut în prezentul Ghid:

Subvenționarea locurilor de muncă (acordarea subvențiilor angajatorilor care angajează tineri NEETs din grupul țintă);Monitorizarea obligațiilor asumate de angajator și/sau tinerii NEET din grupul țintă, ca urmare a intervenției și sprijinului primit.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare tânăr NEET absolvent, o sumă în cuantumul  precizat de art. 80 din Legea nr.76/2002.

 

Ghidul solicitantului este disponibil aici — https://bit.ly/3TJfloO.

 

50 de milioane de euro pentru integrarea pe piața muncii a categoriilor vulnerabile

 

Cel de-al treilea apel de proiecte vizează ”Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie Romă, persoane din mediul rural” din regiunile mai puțin dezvoltate. El va finanța măsuri de ocupare, stimularea angajatorilor prin acordarea de stimulente financiare (subvenții) pentru a crea noi locuri de muncă sau a le ocupa pe cele existente cu persoane din grupurile vulnerabile, sprijinirea persoanelor care găsesc un loc de muncă într-o altă zonă/regiune să se adapteze la noul lor mediu, prin acordarea de prime de mobilitate (de instalare și încadrare) și de activare. Finanțarea pentru acest tip de proiecte este de 50 milioane de euro.

Grupul țintă pentru acest proiect cuprinde:

Șomeri şi persoane inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație;Cetățeni români aparținând minorității roma;Persoanele din mediul rural în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență.

Acest apel finanțează următoarele tipuri de acțiuni:

Subvenționarea locurilor de muncă (acordarea subvențiilor angajatorilor care angajează persoane din grupul țintă) – activitate obligatorie si relevanta;Monitorizarea obligațiilor asumate de angajator și/sau persoanele din grupul țintă, ca urmare a intervenției și sprijinului primit – activitate obligatorie si relevanta.

Ghidul solicitantului este disponibil aici — https://bit.ly/3CYcFh9

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.971
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9712
USD
Azi 4.5892
Diferența 0.0104
Zi precendentă 4.5788
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 28-03-2024
EUR flag1 EUR = 4.9710 RON
USD flag1 USD = 4.5892 RON
GBP flag1 GBP = 5.7967 RON
CHF flag1 CHF = 5.0678 RON
AUD flag1 AUD = 2.9952 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3765 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0304 RON
NOK flag1 NOK = 0.4260 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 323.4240 RON
Monede Crypto
1 BTC = 324411.01RON
1 ETH = 16437.83RON
1 LTC = 441.21RON
1 XRP = 2.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.97% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.08%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16850.38 0.12%
BET-BK 3085.94 -0.08%
BET-FI 59745.92 -0.64%
BET-NG 1211.06 0.12%
BET-TR 34962.52 0.12%
BET-TRN 34156.67 0.12%
BET-XT 1436.13 0.02%
BET-XT-TR 2946.34 0.02%
BET-XT-TRN 2883.27 0.02%
BETAeRO 1079.93 -0.89%
BETPlus 2486.52 0.11%
RTL 37016.29 0.13%

Opinii

Analistul Adrian Negrescu explicând cum stau lucrurile / FOTO: Facebook

Plafonarea prețurilor. Adrian Negrescu: Este doar o măsură de imagine, nimic altceva

Propunere controversată pe masa Executivului:...

Adrian Negrescu

Guvernul a uitat de austeritate (document). Negrescu: Drumul spre recesiune este bătut!

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere...

Un muncitor instalează o centrală termică / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel