Reorganizarea CNPP, decisă de Guvern

DCBusiness Team |
Data publicării:
Birou / Foto: Freepik
Birou / Foto: Freepik

Pe agenda şedinţei de joi a Executivului se află şi o Hotărâre pentru modificarea Statutului Casei Naționale de Pensii Publice aprobat prin Hotărea
Guvernului nr. 118/2012.

Având în vedere că la data de 30.10.2023, data intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, în cadrul caselor teritoriale de pensii existau 6 posturi vacante, acestea au fost desființate, Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii rămânând cu un număr total de 3474 de posturi (3480-6). Drept urmare, prin prezentul act normativ se pun în aplicare prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, prin modificarea corespunzătoare a:

-prevederilor art. 8 alin. (2) în sensul funcţionării cu un număr de 3.474 de posturi, finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, din care 123 de posturi aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale,

-prevederilor art. 8 alin. (3) în în sensul eliminării sintagmei „birouri”, având în vedere desființarea funcției publice de șef birou conform prevederilor art. XVIII alin. (1) din actul normativ anterior menționat,

-Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 118/2012, cu modificările și completările ulterioare, astfel:

1)Direcţia Generală Juridică și Control se reorganizează prin preluarea în cadrul acesteia a Serviciului Achiziții Publice și Urmărire Derulare Contracte.

2)Direcţia Economică şi Execuţie Bugetară se mută din subordinea Secretarului General în subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice și se reorganizează prin preluarea în cadrul acesteia a Serviciului Administrativ.

3)Direcţia Management Resurse Umane se reorganizează prin preluarea în cadrul acesteia a Serviciului Evidenţă Contribuabili, Stagii de Cotizare și Pensii Private din cadrul Direcţiei Generale Documente de Plată, Stagii de Cotizare și Evidență Informatizată și se redenumește Direcţia Resurse Umane.

 

 

4)Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice se reorganizează prin desființarea Serviciului Comunicare ca urmare a aplicării prevederilor art. XXII alin. (1) din Legea nr. 296/2023, activitatea, atribuțiile și personalul acestuia regăsindu-se în continuare în cadrul Direcţiei Comunicare şi Relaţii Publice și prin preluarea în cadrul Direcţiei Comunicare şi Relaţii Publice a Serviciului Studii şi Analize.

5)Serviciul Metodologie Drepturi de Asigurare la Accidente de Muncă și Boli Profesionale din cadrul Direcţiei Generale Accidente de Muncă şi Boli Profesionale se desființează, având în vedere că nu mai sunt îndeplinite prevederile cu privire la normativul de personal necesar pentru organizarea unei structuri funcționale la nivel de serviciu la această dată, respectiv minim 10 de posturi de execuție, activitatea, atribuțiile și personalul acestuia regăsindu-se în continuare în cadrul Direcţiei Generale Accidente de Muncă şi Boli Profesionale.

Deasemenea, în cadrul Direcţiei Generale Accidente de Muncă şi Boli Profesionale vor fi preluate 5 posturi vacante din cadrul caselor teritoriale de pensii - activitatea de accidente de muncă și boli profesionale.

6)Direcţia Relaţii Internaţionale se reorganizează prin desființarea postului vacant de director adjunct și prin preluarea în cadrul acesteia, la nivel de compartiment, a activității, atribuțiilor și personalului din cadrul Serviciului EESSI, având în vedere că în cazul acestuia din urmă nu mai sunt îndeplinite prevederile cu privire la normativul de personal necesar pentru organizarea unei structuri funcționale la nivel de serviciu, respectiv minim 10 de posturi de execuție și totodată se impune o eficientizare a procesului decizional și a derulării activităților interne.

7) Direcţia Generală Asigurări Sociale, Pensii şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale se mută din subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice în subordinea Secretarului General. Se desființează postul vacant de director general adjunct din cadrul Direcţiei Generale Asigurări Sociale, Pensii şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale ca urmare a aplicării prevederilor art. XXII alin. (1) din Legea nr. 296/2023 și se deființează Serviciul Coordonare Plăți Prestații și Activități Conexe având în vedere că în cazul acestuia din urmă nu mai sunt îndeplinite prevederile cu privire la normativul de personal necesar pentru organizarea unei structuri funcționale la nivel de serviciu, respectiv minim 10 de posturi de execuție, activitatea, atribuțiile și personalul din cadrul Serviciul Coordonare Plăți Prestații și Activități Conexe fiind preluate în cadrul celor două direcții din cadrul Direcţiei Generale Asigurări Sociale, Pensii şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale, respectiv: Direcția Pensii și Direcţia Asigurări Sociale şi Alte Drepturi Prevăzute de Legi Speciale.

8)Direcţia Generală Documente de Plată, Stagii de Cotizare și Evidență Informatizată se reorganizează prin schimbarea denumirii în Direcţia Generală Documente de Plată și Suport Operațional Pensii și înființarea unui post de director general adjunct.

9)Având în vedere prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care la art. 2 lit. d) precizează că: ”d) cadrul organizatoric şi funcţional al activităţii de audit public intern - organizarea şi asigurarea funcţionării auditului public intern prin înfiinţarea unui compartiment de audit public intern constituit din minimum 2 posturi de auditori interni, cu normă întreagă şi cu asigurarea resurselor financiare necesare ocupării posturilor prevăzute şi funcţionării compartimentului, sau asigurarea funcţiei de audit public intern de către organul ierarhic superior ori prin aderarea la sistemul de cooperare pentru asigurarea funcţiei de audit public intern;”
și, deoarece nu avem posibilitatea de a asigura minimum 2 posturi de auditori interni cu normă întreagă la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii, asigurarea funcției de audit public intern se va face de către organul ierarhic superior, respectiv Casa Națională de Pensii Publice.

Drept urmare, Compartimentul Audit Public din subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice se desființează iar activitatea de audit va fi organizată la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice, prin înființarea Direcției Audit Public în subordinea Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, conform prevederilor art 12 alin. (1) din prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Direcția Audit Public va avea un număr de 31 de posturi, din care 2 posturi de auditori sunt preluate din cadrul fostului Compartiment Audit Public din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice iar 29 de posturi de auditori, deja existente, sunt preluate din cadrul caselor teritoriale de pensii. Precizăm căi nu se înființează niciun post nou de auditor public, ci doar este reorganizată activitatea de audit public intern la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice prin preluarea activității de audit public din teritoriu, astfel încât să fie respectate prevederile Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere că obiectivul general al auditului public intern în entitățile publice îl reprezintă îmbunătățirea managementului acestor instituții.

Precizăm că înainte de reorganizare:

- numărul total de posturi din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii era de 3480, din care 299 de posturi se regăseau în structura organizatorică a Casei Naționale de Pensii Publice;

- numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii era de 358, din care 32 de funcții publice de conducere se regăseau în structura organizatorică a Casei Naționale de Pensii Publice.

După reorganizare, numărul total de posturi din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii este de 3474, iar în urma modificărilor efectuate Casa Națională de Pensii Publice, ordonator principal de credite, va avea un număr total de 332 de posturi.

În urma modificărilor efectuate potrivit prevederilor art. XXII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, numărul total al funcțiilor publice de conducere la nivel de ordonator principal de credite este de maximum 3474 x 8% = 278, 28 fiind funcții publice de conducere în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9681
Diferența 0.0026
Zi precendentă 4.9655
USD
Azi 4.5404
Diferența -0.0151
Zi precendentă 4.5555
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 18-07-2024
EUR flag1 EUR = 4.9681 RON
USD flag1 USD = 4.5404 RON
GBP flag1 GBP = 5.9215 RON
CHF flag1 CHF = 5.1141 RON
AUD flag1 AUD = 3.0655 RON
DKK flag1 DKK = 0.6660 RON
CAD flag1 CAD = 3.3226 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0290 RON
NOK flag1 NOK = 0.4229 RON
SEK flag1 SEK = 0.4316 RON
XAU flag1 XAU = 361.0678 RON
Monede Crypto
1 BTC = 292640.45RON
1 ETH = 15485.85RON
1 LTC = 327.00RON
1 XRP = 2.85RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.86% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.81%
6 luni: 5.87%
12 luni: 5.91%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET18621.520.24%
BET-BK3471.550.36%
BET-FI61117.951.36%
BET-NG1330.250.04%
BET-TR40689.390.24%
BET-TRN39579.750.24%
BET-XT1589.850.32%
BET-XT-TR3421.010.33%
BET-XT-TRN3334.350.33%
BETAeRO1054.35-0.22%
BETPlus2752.070.18%
RTL40949.880.21%

Comunicate de presa

S-a semnat / FOTO: Freepik

Conducerea AMEPIP a demisionat. Va fi o nouă echipă managerială

Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și...

Energie. Foto: Pexels.com
Cireșe / Foto: Freepik

Ministerul Agriculturii prezintă rezultatele acţiunii de control "Cireașa și Căpșuna"

Rezultatele acțiunii de control a Autorității...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel