Invitat la interviurile DCNews, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, fost rector al ASE București, a discutat cu analistul Bogdan Chirieac despre dezechilibrele comerciale ale României și cauzele profunde ale deficitului bugetar, concentrându-se în special pe domeniul agroalimentar.
„Deficitul agricol este de 3,4 miliarde de euro. Importăm ce putem produce în România”
Profesorul Istudor a evidențiat o realitate economică paradoxală: România înregistrează un deficit de comerț exterior agricol de 3,4 miliarde de euro, dintre care peste 2 miliarde de euro provin din importuri de fructe, legume comestibile și preparate din legume și fructe.
„Avem deficit bugetar la produse pe care le putem produce în România. Și asta, ca specialist în agricultură, mă nemulțumește profund. Chiar mă doare”, a spus Istudor, atrăgând atenția asupra nevalorificării potențialului agricol național.
Cazul viticulturii, exemplu de succes. Restul, eșec de strategie
Profesorul a comparat sectorul vitivinicol – considerat un succes – cu cel al pomiculturii, unde investițiile private au fost descurajate de cofinanțarea ridicată și lipsa unor măsuri similare celor negociate pentru replantarea viței de vie.
„La viticultură, s-au obținut fonduri europene inclusiv pentru întreținerea plantațiilor timp de trei ani, până când vița ajungea pe rod. La pomi, investitorul trebuie să pună 50% din buzunar, iar în realitate e mai aproape de 65%, din cauza cheltuielilor neeligibile.”
Produsele turcești inundă piața. Zootehnia, aproape dispărută
În opinia profesorului, o parte a dezechilibrului vine din invazia produselor agroalimentare extracomunitare:
„Produsele turcești intră în România fără taxe vamale. Efectul? Inundarea pieței cu roșii fără gust și cu prețuri care demotivează producătorul român. Asta se întâmplă când nu avem măsuri clare de susținere pentru producția locală.”
La fel de gravă este situația zootehniei: „Nu mai avem zootehnie! Pierdem din valoarea adăugată enorm. Doar la carne de vită avem un deficit de 2 miliarde de euro, iar jumătate e doar din carnea de porc”, a declarat Istudor.
Gestionarea pestei porcine: „Spaniolii au avut și ei, dar au știut ce să facă”
Profesorul a criticat și modul în care România a reacționat în fața pestei porcine africane, arătând că alte state europene au trecut prin situații similare, dar au știut să le gestioneze:
„Spaniolii au avut și ei pestă porcină, dar acum exportă. Au izolat focarele, au construit ferme noi și au aplicat controale stricte. Noi ne mulțumim cu scuze.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.