Neuralink spune că în șase luni va putea implanta computere în creierul uman

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Neuralink
Neuralink

Neuralink Corp. a lui Elon Musk își propune să înceapă să pună implanturile sale, de mărimea unei monede, în pacienți umani în termen de șase luni, a anunțat compania în cadrul unui eveniment organizat miercuri seara la sediul său din Fremont, California.

Neuralink a perfecționat produsul, care constă într-un dispozitiv minuscul care este introdus în creier cu ajutorul unui robot. Discuțiile în curs de desfășurare cu Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au decurs suficient de bine pentru ca firma să își stabilească ca obiectiv efectuarea primelor teste pe oameni în următoarele șase luni, a dezvăluit Elon Musk.

În mod tipic pentru o întreprindere a lui Elon Musk, Neuralink merge deja înainte, vizând implanturi în alte părți ale corpului. În timpul evenimentului, Musk a dezvăluit că lucrează la două produse majore, pe lângă implantul în creier. Acesta dezvoltă implanturi care pot intra în măduva spinării și care ar putea reda capacitatea de mișcare o persoană care suferă de paralizie. Un alt implant este unul ocular care este menit să îmbunătățească sau să restabilească vederea.

"Oricât de miraculos ar suna, suntem încrezători că este posibil să restabilim funcționalitatea întregului corp la o persoană care are măduva spinării secționată", a declarat Musk la eveniment. Referindu-se la activitatea Neuralink în domeniul vederii, el a adăugat că "chiar dacă nu au văzut niciodată înainte, suntem încrezători că ar putea vedea".

Scopul inițial al interfeței creier-computer, cunoscută sub numele de BCI, este de a permite unei persoane cu o afecțiune debilitantă - cum ar fi scleroza laterală amiotrofică (ALS) sau care suferă de consecințele unui accident vascular cerebral - să comunice prin intermediul gândurilor sale. Compania a demonstrat acest lucru cu ajutorul unei maimuțe care "tastează telepatic" pe un ecran aflat în fața sa. Dispozitivul Neuralink traduce semnalele neuronale în date care pot fi interpretate de un computer. Speranța lui Musk este că, într-o zi, dispozitivul ar putea deveni un dispozitiv obișnuit și să permită transferul de informații între oameni și mașini. El susține de mult timp că oamenii pot ține pasul cu progresele făcute de inteligența artificială doar cu ajutorul unor dispozitive de augmentare asemănătoare unui computer.

Așa cum s-a întâmplat și în cazul evenimentelor Neuralink anterioare, unele dintre lucrurile demonstrate de Musk și echipa sa au fost deja realizate în mediul academic. Criticii companiei l-au acuzat de mult timp pe Musk că a exagerat cu progresele Neuralink și că a promis prea mult ceea ce tehnologia va putea face în viitorul apropiat, unii exprimându-și chiar îndoiala că acestea vor funcționa vreodată.

Tehnologia interfeței creier-mașină a fost cercetată și avansată de mediul academic timp de decenii. Cu toate acestea, intrarea lui Musk în arenă a stimulat un val de investiții din partea investitorilor de capital de risc în startup-uri și a contribuit la avansarea mult mai rapidă a acestui domeniu.

Câteva alte startup-uri similare sunt înaintea Neuralink când vine vorba de teste pe oameni. Synchron Inc., de exemplu, a reușit să implanteze un mic dispozitiv asemănător unui stent în creierul unor pacienți din Australia și SUA. Produsul a făcut posibil ca pacienții care nu se puteau mișca sau vorbi să comunice fără fir prin intermediul calculatoarelor și al gândurilor lor. Onward Inc. a realizat, de asemenea, o tehnologie revoluționară prin care a reușit să restabilească unele mișcări la persoanele cu leziuni ale măduvei spinării.

Tipul de operație pe creier propus de Neuralink este mult mai invaziv decât cel al Synchron sau al majorității celorlalți concurenți din industrie. Pacientului trebuie să i se îndepărteze o bucată din craniu și să i se implanteze fire în țesutul cerebral. Neuralink a efectuat ani de zile teste pe primate pentru a dovedi că operația este sigură și că implantul poate rămâne în interiorul creierului pentru perioade lungi de timp fără a provoca daune.

Grupurile pentru drepturile animalelor au criticat tratamentul aplicat în trecut primatelor, atunci când Neuralink s-a bazat pe un laborator partener pentru unele dintre experimentele sale. 

Avantajul lui Neuralink față de rivalii săi este unul legat de putere de procesare. Pariul lui Musk este că intervențiile chirurgicale mai invazive, împreună cu capacitățile de calcul mai mari, vor ajuta hardware-ul Neuralink să obțină rezultate mai bune și să restabilească mai multe funcții la oameni decât produsele concurente.

Compania lui Musk a ratat deja unele dintre termenele ambițioase ale miliardarului pentru plasarea implantului BCI în oameni. În cadrul întâlnirilor cu echipa sa din ultimele luni, Musk, fiind Musk, și-a îndemnat inginerii în termeni categorici să lucreze mai repede și mai intens. "Vom fi cu toții morți înainte de a se întâmpla ceva util", a spus Musk echipei sale în timpul unei reuniuni recente de analiză a produsului. "Trebuie să ne grăbim. Trebuie să livrăm produse utile". În timpul aceleiași întâlniri, Musk și-a exprimat teama că progresele în domeniul inteligenței artificiale vor depăși munca depusă la Neuralink, făcând ca eforturile companiei să fie inutile.

Unele dintre principalele preocupări ale Neuralink în ceea ce privește implantul BCI au fost să se asigure că robotul poate efectua operații rapid și cu daune minime pentru organism. Musk prevede că într-o zi oamenii vor primi implanturi cerebrale ca o procedură rapidă în ambulatoriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9761
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.6567
Diferența -0.0132
Zi precendentă 4.6699
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 24-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9761 RON
USD flag1 USD = 4.6567 RON
GBP flag1 GBP = 5.7878 RON
CHF flag1 CHF = 5.0938 RON
AUD flag1 AUD = 3.0265 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.4036 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0301 RON
NOK flag1 NOK = 0.4252 RON
SEK flag1 SEK = 0.4287 RON
XAU flag1 XAU = 346.6114 RON
Monede Crypto
1 BTC = 297640.38RON
1 ETH = 14581.94RON
1 LTC = 393.68RON
1 XRP = 2.50RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16947.98 0.50%
BET-BK 3118.34 0.41%
BET-FI 60482.43 0.60%
BET-NG 1212.49 0.75%
BET-TR 35164.99 0.50%
BET-TRN 34354.48 0.50%
BET-XT 1444.24 0.52%
BET-XT-TR 2962.94 0.52%
BET-XT-TRN 2899.50 0.52%
BETAeRO 1058.14 0.39%
BETPlus 2503.39 0.47%
RTL 37227.85 0.51%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel