Mircea Coșea: Guvernul canibalizează economia României

Matei Ion |
Data publicării:
Mircea Coșea
Mircea Coșea

Profesorul de economie Mircea Coșea a făcut câteva aprecieri pe tema capacității Guvernului de a guverna.

Analistul economic a afirmat că: ”Ar fi foarte simplu pentru mine să spun că a fost o scăpare (faptul că tot cetățeanul este cel care plătește n.r.), pentru că e bine să spui la un moment dat, ”vedeți guvernul nu este atât de competent pe cât pare, are fel de fel de indivizi acolo, care își iau leafa fără să știe despre ce e vorba”. Dar nu pot să spun lucrul ăsta, pentru că eu cunosc persoanele care lucrează cu lucrări pentru care am deosebită activat din punct de vedere al profesionalismului lor. Unii, când erau la nivel de analiști, erau sclipitori în analizele pe care le făceau și în soluțiile pe care le găseau. Odată deveniți miniștrii sunt sub o presiune politică foarte mare, iar această presiune politică din punctul meu de vedere, se bazează pe un concept foarte clar, și anume bugetul trebuie să fie alimentat prin ceea ce se ia de la economie și de la cetățeni. Deci este, așa cum am folosit, un termen de mai mult timp, este un sistem de canibalizare a economiei. Statul își mănâncă propria economie pentru că bugetul se alimentează din aceste taxe, prețuri, plafonate sau neplafonate, nu contează, dar foarte mari pe care cetățenii și economia trebuie să le plătească”, a explicat profesorul.

Profesorul de economie a mai spus că: ”Din păcate, până în momentul ăsta, marile întreprinderi din România, marii contribuabili, nu au fost destul de vocali [...] în general au fost destul de discreți și iată că astăzi sunt principalele victime ale acestei ordonanțe, care și ea este revăzută și revăzută de nu știu câte ori. Întradevăr, marii contribuabili ai acestei economii, care sunt întreprinderile mari, cu mii sau sute de salariați, sunt într-o situație disperată din punctul mei de vedere, pentru că statistica ne arată un lucru clar, până la această dată sunt aproape opt mii de întreprinderi mici și mijlocii și mari care au intrat în faliment dintr un motiv foarte simplu, nu își pot plăti facturile la energie”.

Mircea Coșea a mai spus în acest context că: ”Acest guvern nu a atras niciun fel de contribuție la așa numita încercare de a pune economia în mișcare, economia reală, economia care până la urmă produce și care creează valoare și valoare adăugată. A încercat să facă ceva în plan social și acolo sunt tot feluri de lucruri care se schimbă, vouchere alea care ba sunt, ba nu sunt, ” a explica analistul și a continuat: ”Deci, neavând un program economic, neîncercând să facă nimic cu economia, nefiind capabil până la această dată să pună în mișcare fondurile prin PNRR, foarte puțini până acum și nu știu exact ce, continuă să meargă pe această linie”.

Analistul a explicat de unde ia Guvernul baii: ”Deci, acumularea în buget se face prin preluarea de la cetățeni și de la economie a ceea ce ar trebui să fie surse de bunăstare și de investiții. Vor continua să facă lucrul ăsta pentru că nu au altă șansă. Deocamdată e prea târziu. Lucrurile se agravează pentru că România intră într-o situație dificilă ca urmare a apariției unui indicator negativ, eu am mai vorbit despre el, și anume datoria publică. Datoria publică în România ajunge la aproape 50 la sută din PIB, în unele calcule chiar a depășit 50 la sută. Plătim enorm pentru datoria rostogolită, adică pentru dobânzile creditelor luate dinainte. Nu putem să plătim compensarea. Bugetul nu are bani pentru o compensare, aceea pe care a dat-o la plafonare acolo încă vreo 38 de miliarde de lei, până acum s-au plătit doar două miliarde. Furnizorii, ca să poată să livreze în continuare electricitate și energie, în general, se împrumută la bănci. Acuma nu mai discutăm cât este factura! Este vorba despre faptul că ei au nevoie de bani ca să continue producția”.

Profesorul, vorbind tot despre bănci a subliniat că: ”Săptămâna trecută, băncile au dat un semnal că nu pot să meargă la nesfârșit cu aceste împrumuturi, care până la urmă nu sunt solvabile. Așa încât suntem în situația în care am putea să avem un blocaj. Blocaj, pentru că nu se plătește producția. Și atunci sigur că va interveni în ultimă instanță Guvernul prin împrumuturi în continuare, pentru că alte surse nu are. Iar aceste împrumuturi vor fi din ce în ce mai scumpe. Ele deja sunt cele mai scumpe din Europa ca dobândă. [...] Eu cred că ar trebui să ne temem de o incapacitate de plată, pentru că în momentul în care nu se mai pot împrumuta decât la sume enorme ale dobânzilor, este foarte complicat să continue acest proces de împrumut aproape săptămânal. Economia nu merge pentru că dai în fiecare zi în cap cu o fiscalitate rău gândită și cu o plafonare care nu are niciun fel de sens pozitiv economiei reale, economiei private. Plătești în continuare acele rostogoliri de dobânzi și realizezi până la urmă, în cel mai bun caz, un program social care să pună la adăpost cea mai săracă categorie a populației. Dar dacă ne uităm la ce se întâmplă și dacă vorbi, de plata facturii utilităților, care va fi și ea foarte mare, atunci o să vedem cum sărăcia urcă de la categoria defavorizată spre categoria clasei mijlocii. Clasa mijlocie este din ce în ce mai mult afectată și ea și atunci țara asta va avea de suferit din punct de vedere al pierderii esenței economice. Eu rămân la o declarație pe care o are de câteva luni, de ani de zile. Singura șansă pe care o avem acum este ca acest Guvern să devină Guvern, adică să ia măsuri adevărate”, a conchis Mircea Coșea o intervenție la B1TV.

Citește și: Mircea Coșea, despre noua OUG pe energie: Au complicat lucrurile și mai tare. Și o întrebare pentru Virgil Popescu: Cum calculați nivelul profitului pe care îl considerați normal?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6373
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6386
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 27-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.6373 RON
GBP flag1 GBP = 5.8018 RON
CHF flag1 CHF = 5.0832 RON
AUD flag1 AUD = 3.0320 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3966 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4220 RON
SEK flag1 SEK = 0.4261 RON
XAU flag1 XAU = 350.3208 RON
Monede Crypto
1 BTC = 292517.45RON
1 ETH = 14472.64RON
1 LTC = 406.74RON
1 XRP = 2.41RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16992.22 0.12%
BET-BK 3128.86 0.27%
BET-FI 60314.98 0.44%
BET-NG 1214.58 -0.02%
BET-TR 35256.78 0.12%
BET-TRN 34444.16 0.12%
BET-XT 1447.96 0.16%
BET-XT-TR 2970.58 0.16%
BET-XT-TRN 2906.97 0.16%
BETAeRO 1064.78 0.47%
BETPlus 2509.88 0.12%
RTL 37298.92 0.08%

Comunicate de presa

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor...

Foto: pexels.com

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea,...


Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel