FT: Atac fără precedent al Iranului asupra Israelului. Biden convoacă G7

DCBusiness Team |
Data publicării:

Iranul a lansat noaptea trecută o ploaie de rachete și drone armate asupra Israelului ca represalii la un presupus atac israelian în Damasc care a ucis mai mulți comandanți iranieni de rang înalt, împingând Orientul Mijlociu mai aproape de un război regional în toată regula.  

Cu puțin înainte de ora 2 dimineața, ora Israelului, sirenele au pornit în Ierusalim, în sudul și nordul Israelului și în Platoul Golan ocupat. Cerul deasupra Israelului a fost luminat de rachete care se apropiau și de interceptorii apărării aeriene israeliene.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că Iranul a lansat peste 300 de proiectile, inclusiv 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice asupra Israelului.

Vorbind la un briefing la ora locală 7.00, duminică, el a spus că 99 la sută dintre ele au fost interceptate și că Israelul este pregătit pentru evoluții ulterioare.

"Evenimentul nu s-a încheiat", a spus el. "Suntem în continuare pregătiți și pregătiți pentru amenințări și scenarii suplimentare".

Președintele american Joe Biden, care a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu sâmbătă seara, ora Washingtonului, a condamnat atacul "fără precedent" al Iranului și al reprezentanților săi care operează din Yemen, Siria și Irak.

Avioanele americane și două distrugătoare americane, dintre care unul a fost deplasat de Washington în regiune în cursul săptămânii trecute, "au ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele primite", a declarat el. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele americane au interceptat "zeci" de proiectile, în timp ce a făcut apel la Iran să "detensioneze tensiunile".

Biden a declarat că va convoca duminică alți lideri G7 "pentru a coordona un răspuns diplomatic unitar la atacul nerușinat al Iranului". În urma unei solicitări din partea Israelului, Consiliul de Securitate al ONU a programat, de asemenea, o reuniune de urgență pentru duminică pentru a discuta despre atac.

Misiunea Iranului la ONU a declarat pe platforma de socializare X că atacul a fost un răspuns la presupusul atac al Israelului asupra clădirii consulare iraniene din Damasc la 1 aprilie. Aceasta a precizat că "problema poate fi considerată încheiată". Dar a adăugat că, dacă Israelul "va face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever" și a avertizat SUA să "stea departe". 

Secretarul general al ONU, António Guterres, a îndemnat toate părțile să dea dovadă de reținere, declarându-se "profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni".

Gărzile Revoluționare ale Iranului au afirmat că "zeci" de rachete și drone au fost lansate împotriva Israelului. Ministerul iranian de Externe a declarat ulterior că atacul a vizat "baze militare" israeliene și că a fost efectuat în apărarea "suveranității și integrității teritoriale" ale Iranului.
Agenția de știri Tasnim, afiliată Gardienilor Revoluției, a descris asaltul drept un "atac pe mai multe niveluri din patru direcții", desfășurând "sute de drone și un număr mare de rachete de diferite tipuri".

Aceasta a precizat că grupul militant libanez Hezbollah, militanții irakieni și rebelii Houthi din Yemen au participat la atacurile împotriva Israelului. Hezbollah a declarat că a lansat zeci de rachete Katiușa asupra unei cazărmi israeliene din Înălțimile Golan.

Serviciul paramedic israelian a declarat că o fetiță beduină de 10 ani a fost grav rănită în sudul țării.

Hagari a declarat că baza aeriană Nevatim, situată tot în sud, a suferit pagube minore, dar că aceasta este încă funcțională.

Presupusul atac al Israelului asupra consulatului din Damasc a reprezentat o escaladare semnificativă a ostilităților care au cuprins Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Hamas și Israel în octombrie.


În ultimele șase luni, forțele israeliene au schimbat aproape zilnic focuri de armă cu Hezbollah în Liban, în timp ce alți reprezentanți iranieni din Irak, Siria și Yemen au tras, de asemenea, rachete și drone asupra Israelului.

Dar până acum, Iranul și Israelul au evitat o confruntare directă. În ciuda istoriei lor îndelungate de dușmănie, cele două țări nu au făcut niciodată schimb de focuri folosind lovituri lansate de pe propriul teritoriu.

Doar o singură dată - în 2018 - forțele iraniene cu baza în Siria au tras direct asupra Israelului.

Atacul iranian "plasează regiunea pe marginea prăpastiei unui război regional mai amplu pe care aproape nimeni nu pare să și-l dorească de fapt", a declarat Jonathan Panikoff, director al Inițiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu a Consiliului Atlantic. 

Primul atac direct al Iranului asupra Israelului "spulberă pragul conflictului anterior" în războiul lor de lungă durată, a spus el. "Ceea ce este clar este că acesta este începutul unei noi ere, una în care Iranul este dispus să răspundă direct la atacurile israeliene și, făcând acest lucru, să riște represalii împotriva patriei iraniene".

Conducerea Iranului promisese să se răzbune după atacul asupra consulatului din Damasc, pe care oficialii iranieni au declarat că îl consideră "teritoriu suveran". Lovitura a provocat moartea unui general iranian de rang înalt și a altor șase ofițeri militari.

În ultimele zile, Israelul s-a pregătit pentru răspuns. Anterior, sâmbătă, armata israeliană a anunțat limitări privind adunările publice și a închis școlile pentru următoarele două zile.

Într-o declarație înregistrată sâmbătă, înainte de a convoca cabinetul de război, Netanyahu a spus că apreciază faptul că SUA "se află de partea Israelului", precum și sprijinul Marii Britanii, al Franței și al altor țări.

Mult timp în funcție, premierul a lansat, de asemenea, o amenințare directă la adresa Iranului. "Am stabilit un principiu clar - oricine ne face rău, noi îi facem rău. Ne vom proteja de orice amenințare și vom face acest lucru cu calm și determinare", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9758
USD
Azi 4.6361
Diferența -0.0077
Zi precendentă 4.6438
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 01-05-2024
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.6361 RON
GBP flag1 GBP = 5.8194 RON
CHF flag1 CHF = 5.0891 RON
AUD flag1 AUD = 3.0287 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3885 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4212 RON
SEK flag1 SEK = 0.4230 RON
XAU flag1 XAU = 345.2064 RON
Monede Crypto
1 BTC = 278626.13RON
1 ETH = 13896.62RON
1 LTC = 368.66RON
1 XRP = 2.33RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 17060.94 -0.35%
BET-BK 3137.70 -0.03%
BET-FI 60331.28 0.10%
BET-NG 1223.09 -0.09%
BET-TR 35399.37 -0.35%
BET-TRN 34583.46 -0.35%
BET-XT 1453.84 -0.25%
BET-XT-TR 2982.66 -0.25%
BET-XT-TRN 2918.79 -0.25%
BETAeRO 1051.13 -0.84%
BETPlus 2519.24 -0.35%
RTL 37445.35 -0.36%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel