Reprezentanţii FPIOR au făcut referire la informaţiile vehiculate în spaţiul public, potrivit cărora TVA pentru HoReCa ar urma să crească la 15%, de la 9% în prezent.
"Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România trage un semnal de alarmă în urma zvonurilor cu privire la creşterea TVA pentru HoReCa de la 9% la 15%: orice creştere, chiar şi de 1%, va închide foarte multe business-uri de dimensiuni mici şi medii şi va îngreuna activitatea tuturor celor care vor rămâne în picioare, fiind nevoiţi să elimine investiţiile pentru dezvoltare, să reducă din cheltuielile cu personalul şi, în cel mai rău caz, să crească preţul final", se menţionează în comunicat.
Preşedinta Asociaţiei patronale Resto Constanţa şi secretar general al FPIOR, Corina Martin, a menţionat că majorarea TVA va determina "o lovitură devastatoare", dublată de eliminarea tichetelor de vacanţă.
"Majorarea TVA va determina o lovitură devastatoare asupra sectorului nostru. Nu reuşim să înţelegem motivul pentru care liderii politici nu înţeleg să susţină şi să folosească industria turismului ca imagine pozitivă a României, cu care să ne prezentăm şi să ne promovăm în lume. Este atât de bine cunoscut faptul că turismul reprezintă un ambasador asupra imaginii României. Nu poţi să vorbeşti despre România fără a te raporta în primul rând la cultura, istoria, destinaţiile fantastice şi unice, gastronomia şi tradiţiile noastre care ne fac speciali. Din păcate, însă, România nu reuşeşte să atragă mai mult de 2,5 milioane turişti străini pe an şi îşi pierde acum, covârşitor, şi turiştii români, prin eliminarea tichetelor de vacanţă. Aşadar vom avea o dublă lovitură, cu impact devastator asupra industriei.", a spus Corina Martin.
La rândul său, Valentin Şoneriu, preşedinte Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii, Director General al CarmOlimp, susţine că 30% din industria HoReCa va dispărea dacă va fi majorată TVA conform informaţiilor vehiculate în spaţiul public.
"Dacă se dovedeşte că acestea vor fi taxele, 30% din industria HoReCa va dispărea. Consider totuşi că nu se va ajunge aici, ci se va apela la o soluţie de echilibru, căci nu cred ca este cineva atât de deconectat de la realitatea pieţei. În această industrie este important sa sprijinim autenticitatea nu volumul dacă nu ne dorim o industrie de "fast-food" când suntem în plină dezvoltare şi consolidare a unei industrii mature de ospitalitate. Cu siguranţă niciun antreprenor mic nu va rezista la aşa ceva", a afirmat Valentin Şoneriu.
Conform sursei citate, un studiu realizat de FPIOR - "Fiscalitatea în ospitalitate 2025" arată care au fost efectele majorării TVA-ului.
"Grecia, în anul 2011, a crescut TVA-ul de la 13% la 23% în domeniul ospitalităţii, rezultând preţuri finale mai mari cu 4,7%, o creşterea evaziunii fiscale de 38%, scăderea vânzărilor şi migrarea afacerilor mici către un sistem de cash-only. În Spania, în 2012, o creştere de doar 2% a avut ca efect pierderea a 55.000 de locuri de muncă din ospitalitate (scădere de 3,3%), volumul vânzărilor în ospitalitate a scăzut accelerat cu 6,2%, în primele 4 luni, iar munca la negru a crescut cu 12%", se precizează în comunicat.
La polul opus, în toate cazurile analizate, scăderile TVA au generat mai multe locuri de muncă, o putere de cumpărare mai mare şi încasări peste aşteptări la bugetul de stat.
"În acest studiu am analizat impactul unor creşteri, şi a unor scăderi de TVA ale ţărilor europene cu o industrie dezvoltată a ospitalităţii. (...) Scăderile de TVA generează cel mai frecvent impact pozitiv asupra: creşterii locurilor de muncă în industria ospitalităţii, a salariilor medii, a deschiderii de afaceri în domeniu, a competitivităţii regionale, a combaterii evaziunii prin transparentizare, a profiturilor industriei. Creşterile de TVA generează impact negativ pe toţi aceşti indicatori menţionaţi anterior. Cel mai interesant este că ţintele de colectare sporită de TVA au fost cel mai adesea ratate prin creşteri, în timp ce efortul bugetar a fost mult mai mic decât cel anticipat în cazul scăderilor de cotă de TVA pentru că a crescut volumul afacerilor şi implicit TVA la buget. Nu în ultimul rând, politicile publice iau în calcul faptul că acest sector angajează un număr semnificativ de resurse umane, este "labour intensive", motiv pentru care un procent semnificativ al populaţiei va simţi impactul variaţiei taxării sectoriale. O lecţie relevantă învăţată urmărind practica europeană este că digitalizarea raportării şi a practicilor fiscale, prin efectele lor de transparentizare contribuie mai eficient la creşterea colectării de taxe faţă de creşterea acestora.", a afirmat Lorin Dragan, preşedinte executiv Hotrecc Iaşi)
Reprezentanţii industriei susţin că, deşi la întâlnirea cu preşedintele Nicuşor Dan au fost asiguraţi că TVA nu va creşte, "zvonurile continuă să îngrijoreze reprezentanţii din industria ospitalităţii".
"Dacă această măsură de creştere a TVA-ului în HoReCa, în turism, va fi totuşi aprobată, vom asista cu neputinţă în următoarele luni la falimente, la prăbuşirea turismului deja foarte şubred. Mecanismele statului şi deciziile adoptate vor duce practic la întoarcerea în zona de negru, indirect va fi încurajată concurenţa neloială, evaziunea fiscală, deci vom încasa mai puţini bani şi nu mai mulţi.", a declarat Alex Costea, preşedinte Hotrecc Iaşi.
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii şi reprezintă 24 de judeţe ale ţării, plus municipiul Bucureşti, 29 de patronate şi peste 26 000 de angajaţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.