Țarul fertilizatorilor din Rusia, Mazepin, cel mai oropsit oligarh

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Dmitri Mazepin
Dmitri Mazepin

Magnatul rus Dmitri Mazepin este mai bine cunoscut pe plan internațional ca tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin, care a fost dat afară de la echipa americană Haas F1 Team după ce Rusia a invadat Ucraina. 


Însă acum, imperiul lui Mazepin în domeniul îngrășămintelor chimice a ajuns în centrul atenției, tocmai după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina.

Rusia își dă singură în glezne

O conductă care pleacă din Togliatti - în apropiere de râul Volga - până la portul ucrainean Odesa și care transportă amoniac produs de o companie afiliată cu Mazepin, a fost închisă din cauza conflictului. 

Rusia a cerut ca aceasta să fie redeschisă ca una dintre condițiile pentru reînnoirea unui acord care a permis exportul de peste 10 milioane de tone de cereale din Ucraina care este devastată de război. Prelungirea acordului dintre Rusia, Națiunile Unite, Turcia și Ucraina, care expiră la 19 noiembrie, este esențială pentru a evita penuria pe piețele globale de cereale precum grâul și porumbul. 

Acesta este pe cale să fie prelungit, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declarând că ONU l-a asigurat că vor fi îndeplinite condițiile, inclusiv facilitarea transporturilor de cereale și îngrășăminte rusești și permiterea creditorului agricol de stat Rosselkhozbank "să funcționeze pe deplin". Dacă acest lucru înseamnă că conducta va fi redeschisă nu este imediat clar.

Conducta, construită pentru a transporta amoniac - o substanță chimică extrem de explozivă - comportă riscuri mari în condițiile în care războiul din Ucraina continuă. Redeschiderea acesteia ar necesita un nivel ridicat de încredere că ar fi benefică pentru lumea mai săracă și că este sigură, a declarat Tim Benton, director de cercetare pentru riscuri emergente la Chatham House. 

"În mod clar, din perspectiva disponibilității alimentelor la nivel mondial - și a prețurilor -, asigurarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră și de îngrășăminte din Rusia ar fi extrem de pozitivă pentru cei mai săraci din lume", a spus el. "Cu toate acestea, ar ajuta foarte mult economia Rusiei".  

Înainte de conflict, Rusia era cel mai mare exportator de îngrășăminte din lume. De asemenea, Rusia și Ucraina reprezentau împreună un sfert din exporturile globale de cereale. Când Rusia a blocat porturile Ucrainei în primele luni ale invaziei, transporturile de cereale pe mare au fost întrerupte, ceea ce a generat temeri legate de o eventuală penurie de alimente. Acordul privind coridorul de siguranță încheiat în iulie a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră. 

Necazurile lui Mazepin

În timpul discuțiilor privind cerealele, concentrarea Rusiei asupra conductei, de a cărei redeschidere ar beneficia Togliattiazot PJSC, și cererea de deblocare a 300.000 de tone de îngrășăminte ale UralChem JSC în porturile europene, au surprins directorii din industria îngrășămintelor din țară. Ambele companii sunt legate de Mazepin. Reprezentanții Togliattiazot, UralChem și Mazepin nu au vrut să comenteze.

Afacerile lui Mazepin au fost printre cele mai afectate de consecințele invaziei. El a fost sancționat de Europa și Marea Britanie și a trebuit să renunțe la controlul UralChem și la cel mai mare producător de potasă din lume, Uralkali PJSC. UralChem a pierdut accesul la porturile europene care îi asigurau principalele rute de export. Conducta de amoniac către Odesa din Ucraina era crucială pentru Togliattiazot, producătorul care expediază îngrășăminte în Europa.

În mod ironic, Mazepin obținuse controlul asupra Togliattiazot chiar cu puțin timp înainte de invazie, după 13 ani de dispute corporative acerbe, inclusiv în instanțe. Au urmat acuzații de fraudă împotriva conducerii anterioare a Togliattiazot, care s-au încheiat cu înlăturarea acestora, unii fiind condamnați la închisoare în contumacie. 

Foștii proprietari ai Togliattiazot au fost declarați falimentari în urmă cu aproximativ un an, iar firmele lui Mazepin au reușit să cumpere 71% din companie în două tranșe în februarie - cu doar câteva zile înainte de invazie. Achiziția a sporit capacitatea totală a companiilor Mazepin cu peste 30%, dar este aproape inutilă fără gazoduct.

Mazepin a fost unul dintre ultimii oameni de afaceri ruși care s-au întâlnit cu președintele Vladimir Putin înainte de invazie, potrivit site-ului Kremlinului. 

Magnatul, a cărui avere este estimată la 900 de milioane de dolari de Bloomberg, are, de asemenea, legături cu oficiali de top. Serghei Chemezov, șeful Rostec State Corp. cu care Putin a servit în KGB la Dresda, este președintele Uralkali.

Mazepin, născut în Belarusul sovietic, a absolvit o școală militară și a servit ca interpret în armată în timpul intervenției militare a Uniunii Sovietice în Afganistan în anii 1980. A început în domeniul bancar, a lucrat la producătorul de petrol TNK și a lucrat apoi o perioadă la fondul de proprietate de stat rusesc. La începutul anilor 2000, a ocupat pentru scurt timp funcția de director al celui mai mare holding petrochimic din Rusia, Sibur, ajutând Gazprom să recâștige controlul asupra activelor sale. Apoi a început să cumpere participații la producătorii de îngrășăminte de amoniu, înființând UralChem în 2007.

Abia în 2013 a intrat în liga mare, cumpărând o participație la producătorul de potasă Uralkali. Ca un indiciu al puterii sale, UralChem a reușit să obțină un împrumut de 4,5 miliarde de dolari de la VTB, companie de stat, pentru această achiziție. 

Mize mari

În prezent, în încercarea de a relansa exporturile, cererea de redeschidere a conductei Odesa este esențială pentru Togliattiazot. 

Atunci când a fost încheiat acordul inițial privind cerealele, a fost dat un semn de aprobare paralel pentru fluxurile libere de îngrășăminte rusești. Dar provocările logistice din partea băncilor, asigurătorilor și expeditorilor rămân. Asta chiar dacă sancțiunile impuse Rusiei nu au vizat sectorul său agricol, din cauza rolului cheie pe care îl joacă pentru a ajuta la hrănirea lumii. În timp ce SUA a reiterat că alimentele și îngrășămintele nu fac parte din nicio restricție, iar țările din Orientul Mijlociu și Asia au evitat în mare parte sancțiunile impuse Moscovei, în Europa, multe bănci evită să finanțeze produsele rusești. 

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a sugerat luna aceasta că redeschiderea conductei ar putea fi esențială pentru rezolvarea problemei cerealelor. Dar președintele Volodimir Zelenski a declarat în septembrie că orice discuții despre conductă ar trebui să fie legate de eliberarea prizonierilor de război ucraineni, ceea ce reprezintă un obstacol semnificativ, a declarat Evghenia Sleptsova, senior EM Economist, Oxford Economics.  

"Zelenskiy nu a oferit un fel de schimb economic, ci un schimb de prizonieri, pe care Rusia l-a respins categoric, probabil pentru că prizonierii sunt întotdeauna o bună pârghie în viitoarele negocieri", a spus Evghenia Sleptsova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9764
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6687
Diferența 0.0062
Zi precendentă 4.6625
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 20-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9764 RON
USD flag1 USD = 4.6687 RON
GBP flag1 GBP = 5.8125 RON
CHF flag1 CHF = 5.1404 RON
AUD flag1 AUD = 2.9982 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3943 RON
HUF flag1 HUF = 0.0126 RON
JPY flag1 JPY = 0.0302 RON
NOK flag1 NOK = 0.4231 RON
SEK flag1 SEK = 0.4259 RON
XAU flag1 XAU = 357.7647 RON
Monede Crypto
1 BTC = 298068.86RON
1 ETH = 14276.09RON
1 LTC = 377.65RON
1 XRP = 2.35RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.08%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16838.36 -0.26%
BET-BK 3096.27 -0.44%
BET-FI 59897.97 -0.98%
BET-NG 1205.13 -0.11%
BET-TR 34937.55 -0.26%
BET-TRN 34132.28 -0.26%
BET-XT 1434.84 -0.36%
BET-XT-TR 2943.66 -0.36%
BET-XT-TRN 2880.64 -0.36%
BETAeRO 1055.29 -0.86%
BETPlus 2488.64 -0.26%
RTL 36979.69 -0.22%

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel