Agențiile imobiliare vor avea o nouă lege. Ce se schimbă

Matei Ion |
Data actualizării: | Data publicării:
Agent imobiliar / Foto: Freepik
Agent imobiliar / Foto: Freepik

Noua propunere legislativă vizează reglementarea activității de intermediere imobiliară și organizarea profesiei de intermediar imobiliar. Se propune introducerea titlului profesional de intermediar imobiliar, care poate fi broker imobiliar sau agent imobiliar pentru persoanele fizice și agenție imobiliară pentru persoanele juridice. Documentul conține definiții ale termenilor specifici și propune rezervarea unor activități profesionale pentru cei cu calificări specifice.

Se propune introducerea titlului profesional de intermediar imobiliar, care poate fi broker imobiliar sau agent imobiliar pentru persoanele fizice și agenție imobiliară pentru persoanele juridice. Documentul conține definiții ale termenilor specifici și propune rezervarea unor activități profesionale pentru cei cu calificări specifice.

Propunerea impune obligativitatea încheierii unui contract scris între intermediarul imobiliar și client, în scopul reglementării drepturilor și obligațiilor părților și pentru fiscalizarea adecvată a veniturilor. Se propune înființarea unui Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII) pentru condiționarea desfășurării activității de intermediere imobiliară de înregistrarea în acest registru și deținerea unei autorizații valide.

Proiectul prevede condiții și proceduri clare pentru autorizarea intermediarilor imobiliari, diferențiate între brokeri imobiliari și agenți imobiliari, inclusiv cerințe privind calificările și examenele necesare. Este impusă și o asigurare de răspundere profesională anuală, iar persoanele interesate trebuie să nu aibă antecedente penale.

În esență, propunerea vizează îmbunătățirea calității serviciilor de intermediere imobiliară, stabilind norme clare de conduită, condiții de acces în profesie și instituind un cadru legal și instituțional pentru reglementarea acestei activități.

Formele de exercitare a profesiei

Se propune reglementarea a patru forme de exercitare a profesiei de intermediar imobiliar: broker imobiliar individual, agenție imobiliară prin brokerul său imobiliar, agent imobiliar/broker imobiliar salariat, și agent imobiliar/broker imobiliar/agenție imobiliară colaborator al unei agenții sau broker individual.

Reînnoirea autorizației de intermediar imobiliar

Se propune reînnoirea obligatorie a autorizației emise de ANCPI la fiecare trei ani, sub condiția efectuării orelor minime de formare profesională continuă, capacității deplină de exercițiu, absenței condamnărilor cu intenție, și deținerii unei asigurări de răspundere profesională.

Asigurarea libertății prestării serviciilor

Proiectul conține măsuri referitoare la activitățile de intermediere imobiliară de către persoane fizice sau juridice din alte state membre, inclusiv dispoziții privind recunoașterea calificărilor profesionale și condițiile exercitării temporare sau ocazionale în România.

Asigurarea de răspundere profesională

Se propune obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare de răspundere profesională pentru intermediarii imobiliari, atât pentru dobândirea calității, cât și pentru reînnoirea autorizației. Condițiile sunt specificate în proiect.

Înregistrarea și publicitatea agenților imobiliari în RENII

Se propune ca înregistrarea intermediarilor imobiliari să se realizeze prin înscrierea în RENII, responsabilitatea fiind a ANCPI. Informațiile din RENII vor fi publice și afișate pe pagina de internet a ANCPI.

Suspendarea și încetarea calității de intermediar imobiliar

Se detaliază condițiile de suspendare și încetare a calității de intermediar imobiliar pentru persoanele fizice și juridice, inclusiv cereri scrise, nereînnoirea autorizației, neîncheierea asigurării de răspundere civilă profesională și sancțiuni disciplinare. Proiectul oferă posibilitatea reînscrierii în RENII după suspendare și prevede proceduri pentru situații specifice.

Cerinţe privind desfăşurarea activităţii profesionale de intermediere imobiliară

Se propune definirea clară a părților implicate într-o tranzacție imobilară, inclusiv instrăinător (vânzător/locator) și dobânditor (cumpărător/locatar).

Noțiunea de client este definită ca beneficiarul serviciilor intermediarului imobiliar, cu care acesta încheie un contract de intermediere, în timp ce terțul este o parte a tranzacției fără contract încheiat cu intermediarul.

Se introduce distincția între intermediarul tranzacției și intermediarul exclusiv, precizându-se obligațiile mai oneroase ale celui din urmă, care acționează în baza unui contract cu clauză de exclusivitate.

Se stabilește că remunerația intermediarului se cuvine în cazul încheierii tranzacției prin acordul părților sau în cazul unui contract de exclusivitate, însă nu este cuvenită în absența unui contract scris între părți sau dacă părțile nu au încheiat nicio convenție privind dreptul asupra imobilului.

Se prevăd principiile de bază ale desfășurării activității intermediarilor imobiliari, inclusiv încheierea contractului în formă scrisă, acțiunea intermediarului în favoarea unei sau ambelor părți, și respectarea exclusivității în cazul contractului cu clauză de exclusivitate.

Sunt stabilite obligații specifice intermediarilor imobiliari privind dezvăluirea informațiilor relevante, inclusiv prezentarea drepturilor de opțiune ale părților și informarea clară a calității în care acționează intermediarul.

Se introduce obligația titularilor drepturilor asupra imobilului de a menționa viciile cunoscute ale imobilului în contractul cu intermediarul, iar intermediarul are datoria de a transmite aceste informații către cealaltă parte a tranzacției.

Se instituie prezumția că intermediarul acționează ca intermediar de tranzacție, cu excepția cazului în care există un contract de exclusivitate încheiat cu clientul.

Se enumeră distinct obligațiile intermediarului tranzacției față de cele ale intermediarului exclusiv, stabilindu-se obligația menționării acestora în contractul cu clientul sau într-un document separat.

Sunt stabilite obligații specifice referitoare la dezvăluirea informațiilor, inclusiv informarea terților interesați despre calitatea intermediarului și particularitățile contractului.

Se interzice intermediarilor să condiționeze prezentarea ofertei unui terț interesat de încheierea unui contract de intermediere imobiliară.

Aceste reglementări vizează clarificarea și standardizarea relațiilor dintre intermediarii imobiliari și părțile implicate în tranzacțiile imobiliare.

Propunerea legislativă instituie reguli clare privind răspunderea disciplinară, administrativă, civilă și penală a intermediarilor imobiliari, fără a incrimina exercitarea fără drept a profesiei. În ceea ce privește răspunderea disciplinară, se definesc abaterile și abaterile grave, precum și sancțiunile disciplinare aplicabile de către ANCPI: avertisment, suspendarea temporară sau retragerea calității de intermediar imobiliar.

Proiectul prevede, de asemenea, răspunderea contravențională a intermediarilor, stabilind faptele constitutive de contravenții și sancțiunile contravenționale aplicabile de către ANCPI.

În ceea ce privește organizarea activității intermediarilor imobiliari, se propune ca ANCPI să fie autoritatea desemnată pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice profesiei reglementate. ANCPI va avea atribuții precum organizarea examenului de intrare în profesie, emiterea autorizațiilor, avizarea standardelor ocupaționale, evidența intermediarilor imobiliari prin înregistrarea în RENII și exercitarea prerogativei disciplinare. ANCPI va verifica și situațiile de suspendare sau încetare a calității de intermediar imobiliar, emițând actele administrative corespunzătoare.

Acest model de reglementare de stat este ales în detrimentul reglementării auto-reglementare sau mixte, considerându-se că ANCPI are capacitățile necesare pentru a îndeplini eficient aceste atribuții pe întreg teritoriul României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9765
Diferența 0.0002
Zi precendentă 4.9763
USD
Azi 4.6373
Diferența -0.0013
Zi precendentă 4.6386
Schimb
in
Curs valutar | Actualizat la 29-04-2024
EUR flag1 EUR = 4.9765 RON
USD flag1 USD = 4.6373 RON
GBP flag1 GBP = 5.8018 RON
CHF flag1 CHF = 5.0832 RON
AUD flag1 AUD = 3.0320 RON
DKK flag1 DKK = 0.6673 RON
CAD flag1 CAD = 3.3966 RON
HUF flag1 HUF = 0.0127 RON
JPY flag1 JPY = 0.0296 RON
NOK flag1 NOK = 0.4220 RON
SEK flag1 SEK = 0.4261 RON
XAU flag1 XAU = 350.3208 RON
Monede Crypto
1 BTC = 292840.44RON
1 ETH = 15276.80RON
1 LTC = 393.52RON
1 XRP = 2.38RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.90% p.a.
ROBOR:
3 luni: 6.05%
6 luni: 6.07%
12 luni: 6.07%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
Indice Ultima valoare Variatie
BET 16992.22 0.12%
BET-BK 3128.86 0.27%
BET-FI 60314.98 0.44%
BET-NG 1214.58 -0.02%
BET-TR 35256.78 0.12%
BET-TRN 34444.16 0.12%
BET-XT 1447.96 0.16%
BET-XT-TR 2970.58 0.16%
BET-XT-TRN 2906.97 0.16%
BETAeRO 1064.78 0.47%
BETPlus 2509.88 0.12%
RTL 37298.92 0.08%

Comunicate de presa

Se iau la puricat documente / FOTO: Freepik

Cum se face schimbarea sediului social al unei firme în România

Sediul social al unei societăți reprezintă un...

Foto: Pexels.com

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?
POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel